Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Referendá na východe sú fraškou, tvrdí prezident Turčynov
Zdielať na

Referendá na východe sú fraškou, tvrdí prezident Turčynov

KYJEV / Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov považuje nedeľňajšie referendá na východe krajiny za frašku a vyjadril presvedčenie, že nebudú mať žiadne právne dôsledky. Zároveň obvinil Rusko zo spoluorganizovania sporných všeľudových hlasovaní.

Pre samostatnosť Doneckej oblasti sa v nedeľnom separatistickom referende vyslovilo viac ako 89 percent ľudí. Podľa agentúr AFP a DPA to oznámil predseda miestnej volebnej komisie. Účasť voličov dosiahla takmer 75 percent. Separatisti chcú po oznámení výsledkov vytvoriť vlastné štátne orgány.

Volebná účasť 74,87 percenta

Doneckí obyvatelia odpovedali na otázku "Podporujete nezávislosť Doneckej ľudovej republiky?" Podľa šéfa komisie Romana Ljagina zvolilo možnosť "áno" 89,07 percenta ľudí, zatiaľčo pre "nie" sa rozhodlo 10,19 percenta. Volebná účasť podľa neho dosiahla 74,87 percenta.

Nedeľné hlasovania doprevádzali ozbrojené strety, chaotická organizácia a neregulérnosti. Počas streľby v meste Krasnoarmejsk pri Donecku zomrel podľa agentúry Reuters najmenej jeden človek.

Protiteroristická operácia pokračuje

Vodca doneckých separatistov Denis Pušilin v nedeľu prehlásil, že oblasť čo najskôr po zverejnení výsledkov ustanoví svoju vládu a ďalšie správne orgány. "Všetky vojenské jednotky na našom území budú po vyhlásení výsledkov považované za nelegálne a označené za okupantov," povedal.

Ukrajinský prezidentský úrad napriek tomu oznámil, že vládne jednotky ďalej pokračujú v "protiteroristickej operácii" zameranej proti ozbrojeným separatistom a že se táto operácia v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny dostala do svojej záverečnej fázy.

Referendum neuznajú

Predstavitelia mnohých európskych krajín a USA upozorňovali, že neústavné referendum neuznajú. Situáciu bude v pondelok v Kyjeve riešiť prezident EÚ Herman Van Rompuy. Rusko bolo vo svojich vyjadreniach doteraz pomerne opatrné a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že prezident Vladimir Putin sa k referendu vyjadrí potom, čo zanalyzuje jeho výsledky.

"Moskva s úctou prihliada na prejav vôle obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti. Vychádza z toho, že praktická realizácia výsledkov referend prebehne civilizovanou cestou bez akýchkoľvek prejavov násilia, prostredníctvom dialógu medzi predstaviteľmi Kyjeva, Donecka a Luhanska," píše sa v ruskom prehlásení.

Moskva dúfa, že sa podarí nadviazať dialóg medzi Kyjevom, Doneckom a Luhanskom. Uvíta akékoľvek snahy o sprostredkovanie.

Federalizácia krajiny

Stály predseda Európskej rady v pondelok pricestuje na oficiálnu návštevu Ukrajiny, kde bude s najvyššími predstaviteľmi tamojšej dočasnej vlády debatovať o spôsoboch stabilizácie napätej situácie a organizácii májových prezidentských volieb.

Belgický expremiér ako jeden z najvyšších predstaviteľov únie si od návštevy sľubuje vytvorenie národného dialógu a zastavenie násilia na východe krajiny. Van Rompuya do Kyjeva pozval dočasný premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý by zase spolu s ďalšími členmi vlády v utorok mal prísť do bruselského sídla bloku. Ten chce Kyjevu pomôcť aj ekonomicky v podobe úverov v celkovej hodnote 11 miliárd eur.

EÚ spolu s USA dúfajú, že prezidentské voľby plánované koncom mája ukončia nepokoje na východe Ukrajiny. Problémy s voľbami má však susedné Rusko, ktorého vláda navrhuje ukončenie ozbrojených operácii proti proruským povstalcom v pohraničných regiónoch. Hlasovaniu by podľa Moskvy mala predchádzať aj debata o novej podobe ústavy. Moskva totiž navrhuje federalizáciu krajiny v záujme väčších právomoci pre regióny s etnickými Rusmi.

Voľby nebudú mať dôsledky

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov považuje nedeľňajšie referendá na východe krajiny za "frašku" a vyjadril presvedčenie, že nebudú mať "žiadne právne dôsledky". Zároveň obvinil Rusko zo spoluorganizovania sporných všeľudových hlasovaní. "Tieto procesy sú inšpirované lídrami Ruskej federácie a poškodia ekonomiku v Doneckej a Luhanskej oblasti," uviedol v oficiálnom stanovisku Turčynov.

Cieľom referend je podľa neho "destabilizovať situáciu na Ukrajine" ako aj "narušiť prezidentské voľby" naplánované na 25. mája. Z nich by mal vzísť Turčynovov nástupca, keďže súčasný líder Ukrajiny má len dočasný mandát po zosadení jeho predchodcu Viktora Janukovyča.

Pokles akcií

Ruské akcie vstúpili do nového týždňa s poklesom, keď separatistické referendá na východe Ukrajiny prehĺbili obavy z eskalácie súčasnej krízy. Moskovský index MICEX do 8:25 SELČ klesol o 0,2 percenta na 1 370,4 bodu a index RTS, kde sa cena akcií stanovuje v dolároch, o 0,6 percenta na 1 225,6 bodu.

Ruský akciový trh podľa analytikov zostáva pod tlakom pre obavy z rozšírenia západných sankcií. Údaje ruskej centrálnej banky ukázali, že Rusi sa v marci zbavovali národnej meny najrýchlejším tempom za päť rokov.

Práve začiatkom marca prezident Putin vyhlásil, že Rusko má právo vtrhnúť na Ukrajinu s cieľom chrániť tamojších rusky hovoriacich obyvateľov. 

Pričlenenie je správny krok

Jeden z lídrov separatistov na východe Ukrajiny, šéf volebnej komisie Roman
Ljagin považuje pripojenie sa Doneckej a Luhanskej oblasti k Rusku za správny ďalší krok po úspešných referendách o nezávislosti týchto regiónov.

"Pričlenenie k Rusku je pravdepodobne ten správny krok," povedal Ljagin novinárom v Donecku. Ďalší vysoký predstaviteľ separatistického vedenia Denis Pušilin podľa najnovších správ požiadal Moskvu o pričlenenie Doneckej oblasti k Ruskej federácii.

Vláda v Kyjeve  považuje nedeľňajšie referendá za frašku, Moskva však vyhlásila, že bude výsledok rešpektovať. Obe oblasti si už zmenili názov na Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku. Ruskí predstavitelia naďalej popierajú, že by uvažovali o pričlenení separatistických oblastí, ako tomu bolo v marci v prípade Krymu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy