Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Babišova čeština: Rozpráva ako Husák
Zdielať na

Babišova čeština: Rozpráva ako Husák

PRAHA / Český minister financií Andrej Babiš so slovenskými koreňmi si pohneval tamojší parlament. Pri svojom prejave lovil v pamäti české i slovenské slová. Jeden z českých poslancov navrhol, aby bola Babišova netradičná reč prekladaná do češtiny.

Žiadna podobnosť

V hlavnej úlohe českoslovenčina ministra financií Andreja Babiša, rodáka zo Slovenska. "Asi se nám to nějak vymklo z ruky. Vy máte jediný program. Co by ste dělali, kdyby nebylo Babiše?" pýta sa miliardár.

Opozičný poslanec Daniel Korte (TOP 09) počas prejavu spomenul, že úradným jazykom poslaneckej snemovne je čeština. "Reč, ktorú používa pán minister Babiš, sa českému jazyku nepodobá," myslí si.

Protivný minister

Požiadal, aby boli Babišove prejavy tlmočené do češtiny. Jeho návrh rozprúdil diskusiu. Poslanec tvrdí, že nemá nič proti slovenčine. "Rozumiem mu. Ale je mi protivný. Takýmto štýlom rozprával Husák," vysvetľuje poslanec.

Požiadal miestopredsedu parlamentu o tlmočníka. Ten podnet neschválil. Parlament podľa neho nemá ani potrebné technické vybavenie. Ľudia si myslia, že dôležitejšia je ministrova práca než samotný jazyk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy