Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pri zosuve pôdy zomrelo viac ako 2 100 ľudí
Zdielať na

Pri zosuve pôdy zomrelo viac ako 2 100 ľudí

KÁBUL / Piatkový zosuv pôdy na severe Afganistanu si vyžiadala viac ako 2 100 mŕtvych. Oznámil to hovorca guvernéra provincie Badachšán, ktorého citovala agentúra Reuters. V piatok úrady hlásili asi 350 mŕtvych a ešte v sobotu ráno sa pátralo po nezvestných.

30-metrový nános hliny

Pod vysokou vrstvou bahna zmizla v Badachšánu časť dediny a oficiálne bolo v piatok registrovaných 350 mŕtvych. Záchranné práce síce boli v sobotu ráno obnovené, ale sťažoval ich vytrvalý dážď, takže hrozili ďalšie zosuvy.

Na niektorých miestach bol nános bahna a hliny až 30 metrov vysoký a k prehľadávaniu mali ľudia k dispozícii len lopaty. Miestne úrady priznali, že je tu potrebná moderná technika, ktorá ale v horách pri hraniciach s Tádžikistanom nie je dostupná.

Nenašli nikoho

Okrem obyvateľov dediny boli na mieste tiež policajti, ale podľa ich veliteľa Abdal Kádira Sajada sa nepodarilo nájsť žiadne telo ani živého. Na miesto zamierila letecky tiež armáda, pretože miestne cesty sú veľmi úzke a na mnohých miestach aj zavalené.

"Podarilo sa nám dostať sem jeden bager, ale vyzerá to beznádejne. Nepodarilo sa nám v bahne nájsť nikoho živého ani žiadne domy," povedal v sobotu ráno Sajad.

Na dedinu v okrese Argo sa v piatok zosunula pôda zo svahu blízkej hory dvakrát. Prvý raz sa utrhol menší kus zeminy a keď si ľudia prišli do domov pre veci a pre dobytok, prišiel druhý zával, ktorý bol devastujúci. V dedine žilo podľa hovorcu provinčného guvernéra 1 000 rodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy