Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ďalšie obete. Masívny zosuv pôdy si vyžiadal už 28 životov
Zdielať na

Ďalšie obete. Masívny zosuv pôdy si vyžiadal už 28 životov

SEATTLE / Pátranie po nezvestných po minulotýždňovom zosuve pôdy vo Washingtone stále nie je ukončené. Záchranári čelia náročnej úlohe pri hľadaní zavalených osôb. Bahno, v ktorom už niekoľko dni pracujú, obsahuje toxické látky. Počet obetí vzrástol na 28. Oznámil to úrad súdneho lekára. Naďalej zostávajú desiatky nezvestných. Miestne úrady museli varovať rodiny, že sa pravdepodobne nepodarí všetkých nájsť. Informovala britská televízna stanica BBC.

Ľudia sa hlásia postupne

Záchranári v pátraní po telách najčastejšie využívajú psov so špeciálnym výcvikom. Podľa Stevena Harrisa, ktorý na záchrannú dohliada, "pátracie tímy nachádzajú len časti tiel, čo celú identifikáciu komplikuje."

Podľa najnovšej bilancie je nezvestných 22 ľudí, ešte v nedeľu ich bolo 30. Krátko po nešťastí sa predpokladalo, že pod masou zeminy zmizlo až 90 osôb. Príslušným úradom sa ale postupne prihlásili ľudia, ktorí boli vedení ako nezvestní.

Zrovnané so zemou

O masívnom zosuve pôdy sa rozpovedali tí, ktorých sa dotkol najviac - obyvateľov mestečka Oso, ktoré stena bahna zrovnala so zemou. Robin Youngbloodová mala obrovské šťastie. "Počuli sme ten strašný zvuk, aký sme nikdy predtým nepočuli. Cez údolie som videla obriu stenu bahna. Musela postupovať snáď sto míľ za hodinu (cca 160 km/h)," vypovedala jedna z obyvateľov.

Jej dom unášal prúd niekoľko stoviek metrov. Nakoniec sa sama dokázala vyhrabať z trosiek a začala volať o pomoc. Keď ju záchranári odvážali na palube vrtuľníka, prvýkrát videla katastrofu v celom rozsahu. "Vôbec nič nám neostalo," povedala so slzami v očiach.

Výška nánosu až 10 metrov

Zosuv pôdy, ktorý nastal minulú sobotu zhruba 90 kilometrov od Seattlu (štát Washington) na ploche 2,6 kilometrov štvorcových, s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolali silné dažde. Prírodný živel zablokoval miestnu rieku, čo následne vyvolalo záplavy.

Záchranári museli ľudí evakuovať do vyšších polôh. Bolo zničených 35 domov, zemina zavalila cestu, ktorá spája postihnutú oblasť s Darringtonom. Výška nánosu miestami dosahuje až desať metrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy