Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záchranári vyťahujú z bahna ďalšie mŕtvoly, nádej zomiera
Zdielať na

Záchranári vyťahujú z bahna ďalšie mŕtvoly, nádej zomiera

SEATTLE / Počet obetí mohutného víkendového zosuvu pôdy v americkom štáte Washington sa zvýšil pravdepodobne na 24. Záchranári našli v utorok dve ľudské telá a lokalizovali ďalších 8 obetí. Informáciu priniesla televízna stanica CNN.

Bez známok života

Záchranári sa tretí deň prehrabávali masou bahna, ktorá pohltila v sobotu ráno približne 35 domov a niekoľko ich obyvateľov zostáva v nemocnici v kritickom stave. Do pondelka našli 13 mŕtvych tiel, jeden človek skonal v nemocnici. Nezvestných je naďalej 176 ľudí.

Pátrací tím hľadá tých, ktorí prežili, nádej ale rýchlo zhasína. Kvôli silným dažďom naviac v oblasti hrozia záplavy. "Bohužiaľ sme nezaznamenali žiadne známky života, nikoho živého sme nenašli," povedal šéf miestnych hasičov Travis Hots.

Oblasť prehľadávajú ručne

Šéf záchrannej služby okresu Snohomish John Pennington stále dúfa, že jeho tím nájde niekoho, kto tragédiu prežil. Konštatoval ale, že charakter operácie sa mení zo záchrannej na vyslobodzovaciu. "Nikdy nestrácam vieru a množstvo miestnych ľudí ju nestratí nikdy, ale musíme byť realisti," povedal Pennington pre Huffington Post. Šéf hasičov Hots ale na večernom brífingu prehlásil, že operácia je aj naďalej vedená ako záchranná.

Pennington ďalej uviedol, že jeho "ľudia pracujú v náročných podmienkach, nemôžu použiť ťažkú techniku a trosky prehľadávajú ručne." V nedeľu i v pondelok museli byť záchranné práce na čas prerušené, pretože sa pôda začala miestami pohybovať.

Zosuv pôdy, ktorý v sobotu nastal asi 90 kilometrov severne od Seattlu na ploche približne 2,6 kilometrov štvorcových, vyvolali zrejme nedávne silné dažde. V postihnutej oblasti, kde stála rybárska dedina, zosuv zablokoval miestnu cestu i rieku, čím vyvolal záplavy, kvôli ktorým sa ľudia museli presunúť do vyšších polôh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy