Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pri nepokojoch v Odese zomreli štyria ľudia
Zdielať na

Pri nepokojoch v Odese zomreli štyria ľudia

ODESA / Počet obetí nepokojov medzi proruskými a ukrajinskými demonštrantmi v ukrajinskom meste Odesa na juhu krajiny stúpol na štyri. Oznámila to ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na miestnu políciu. Medzi zranenými majú byť traja policajti a traja novinári. Podľa webového portálu Ukrajinska pravda vraj separatisti strieľajú po odporoch zo striech.

Mačety, baseballové pálky, zbrane, dlažobné kocky

"Stúpenci Ruska napadli účastníkov pochodu za jednotnú Ukrajinu," napísala agentúra Unian. Na počiatku pochodu bol pochod futbalových fanúšikov, ku ktorým sa pridali aj ľudia s ukrajinskými vlajkami.

Po speve ukrajinskej hymny však na sprievod zaútočili mladíci s baseballovými pálkami. Do bitky sa malo zapojiť niekoľko tisíc ľudí a potýčky sa rozšírili do viacerých ulíc.

Separatisti sú vraj vyzbrojení nielen plynovými, ale aj automatickými zbraňami, mačetami či baseballovými pálkami a zápalnými fľašami. Priaznivci jednotnej Ukrajiny hádžu zase dlažobné kocky z rozoberaných chodníkov.

Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS "masové nepokojoe v centre Odesy vyprovokovalo asi 1 500 radikálne naladených stúpencov kyjevského režimu a futbalových ultras." Zamaskovaní radikáli z nacionalistického hnutia Pravý sektor vraj skandujú heslá "Sláva Ukrajine!" a "Smrť nepriateľom!".

Špeciálne vycvičení vojaci

Ukrajinské vládne jednotky postupujú na Slavjansk na východe krajiny. Zaútočili na kontrolné stanovisko na okraji mesta. Veliteľ slavjanských povstalcov Ponomarjov oznámil, že separatisti zostrelili dva vrtuľníky ukrajinskej armády. Dvaja piloti zahynuli. Podľa Ruska sa týmito krokmi Ukrajiny ruší ženevská dohoda.

Dočasný ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v piatok potvrdil, že pri operácii v Slovjansku prišla armáda najmenej o jedného pilota vrtuľníka. S pomocou protileteckých rakiet na neho mali zaútočiť tamojší separatisti.

"Teroristi používajú proti ukrajinským špeciálnym silám ťažkú techniku vrátane granátometov a mobilných protilietadlových odpaľovačov rakiet. Jeden pilot je mŕtvy a sú aj ďalší zranení," potvrdil Avakov prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Facebook. Separatistov pritom obvinil z toho, že si najali špeciálne vycvičených žoldnierov.

Samozvaný slovjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov ešte predtým informoval o zostrelení dvoch helikoptér. Jeden z pilotov je podľa neho mŕtvy a ďalšieho zajali.

Nezvládnuteľná situácia

K operácii došlo krátko po tom, ako dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nariadil obnovenie brannej povinnosti v rámci armády. Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície.

Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión.

Vrtuľníky nad Slovjanskom

Proti ukrajinským zvláštnym jednotkám teroristi použili delostrelectvo vrátane granátometov a prenosných protilietadlových raketometov, napísal na sociálnu sieť Avakov. Ďalší vojaci podľa neho utrpeli pri páde vrtuľníka zranenia.

Agentúra RIA Novosti hlási, že nad mestom krúžia vrtuľníky a separatisti varovali viac než 100-tisíc obyvateľov mesta prostredníctvom sirén a kostolných zvonov pred útokom. V centre Slavnajsku je ale pokoj, tvrdí agentúra ITAR-TASS. Ukrajinské ozbrojené sily majú bojovú pohotovosť. Ozbrojenci pritom ešte v stredu na východe krajiny ovládli ďalšie dve mestá.

Zhasla posledná nádej

Rusko ostro skritizovalo postuparmády. Podľa Moskvy ide o "trestuhodnú operáciu" a "kriminálny čin". Zatiaľ čo Rusko vyvíja snahy o deeskaláciu a upokojenie konfliktu, kyjevský režim sa odhodlal k streľbe na civilné mestá s pomocou vojenského letectva. "Ukrajina odštartovala trestuhodnú operáciu," uviedol Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajina tak podľa neho "prakticky zničila poslednú nádej na prežitie ženevskej dohody," dodal v narážke na mierový dokument podpísaný medzi zástupcami Ukrajiny, Ruska, USA a Európskej únie.

Podľa ženevskej dohody mali separatisti zložiť zbrane a vyprázdniť obsadené verejné úrady na východe Ukrajiny. Kyjev sa zase na oplátku zaviazal, že povstalcom plniacim dohodu poskytne amnestiu s výnimkou tých, ktorí sa dopustili vážnych zločinov. 

Vlaky stoja, elektrina nefunguje

Spravodajka BBC Sarah Rainsfordová uviedla, že hovorila s obrancami mesta na kontrolných stanovištiach. Tí uviedli, že v ich sektoroch nikto neútočí.

Údajný agent ruskej vojenskej rozviedky Igor Strelkov, ktorý v meste koordinuje obranu, uviedol, že "mesto je obkľúčené zo všetkých strán pechotou i obrnenou technikou." Dodal však, že sa boja zaútočiť.

Proruskí separatisti obsadili riadiace stredisko pre donecké železnice na východe Ukrajiny, čím zastavili premávku vlakov v oblasti. Povstalci získali kontrolu nad riadiacim postom pri Jasinuvate, severne od Donecka a odstavili všetku elektrinu.

Prioritou je oslobodenie pozorovateľov

Vzbúrenci ovládajú v Slavjansku kľúčové úrady a naviac už týždeň zadržujú skupinu inšpektorov OBSE. "Nebude žiadna výmena, nejednáme o prepustení. Opakujem, títo muži nie sú zajatci, ani vojnoví rukojemníci, neuniesli sme ich, sú to  moji hostia," prehlásil samozvaný slovjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov.

Protiteroristická operácia je podľa Avakova zameraná práve na oslobodenie rukojemníkov. Armáda, jednotky ministerstva vnútra a Národná garda Slovjansk obkľúčili a ovládajú deväť kontrolných stanovísk. Jeden mŕtvy a niekoľko zranených je podľa povstalcov aj na strane separatistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy