Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajina zvýšila ceny plynu, domácnosti zaplatia až o 40 percent viac
Zdielať na

Ukrajina zvýšila ceny plynu, domácnosti zaplatia až o 40 percent viac

KYJEV / Ukrajina počínajúc dnešným dňom výrazne zvýšila ceny plynu pre domácich odberateľov. Kyjev tlačí na medzinárodných veriteľov výmenou za pôžičky, ktoré majú odvrátiť krach východoeurópskej krajiny. Domácnosti od mája zaplatia za plyn o 40 percent viac ako doteraz.

Dvojročný program

Ďalšie zdražovanie pocítia Ukrajinci od 1. mája 2016, kedy cena tejto energetickej komodity vzrastie o 20 percent a nasledujúcom roku o ďalších 20 percent.

Kyjev týmito nepopulárnymi krokmi vyhovie požiadavke Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý v stredu potvrdil Ukrajine dvojročný program hospodárskej pomoci v hodnote 17 miliárd dolárov. Prvú časť peňazí, ktorá predstavuje 3 miliardy dolárov, by mohla Ukrajina získať do 8. mája.

Pomoc prináša riziká

Táto pomoc odomkne aj ďalšiu pomoc pre Ukrajinu od iných veriteľov v hodnote 15 miliárd dolárov. Z tejto sumy sa 2 miliardy použijú na podporu ukrajinského rozpočtu.

Šéfka MMF Christine Lagardová uviedla, že s ukrajinským programom pomoci sa spájajú určité riziká. Podľa Lagardovej je jedným z rizík to, či bude ukrajinská vláda schopná robiť politicky nepopulárne opatrenia s cieľom ozdraviť verejné financie.

"Predovšetkým ďalšia eskalácia napätia vo vzťahu s Ruskom a nepokoje na východe krajiny znamenajú podstatné riziko pre hospodársky výhľad," uviedla Lagardová.

Memorandum o dodávkach

Rusko po páde prezidenta Viktora Janukovyča a nástupe novej vlády v Kyjeve nárazovo zvýšilo ceny plynu. Začiatkom apríla zrušilo zľavu dohodnutú ešte v roku 2010 výmenou za predĺženie prenájmu sevastopoľskej základne na Kryme.Bezprostredne po tom Moskva zrušila vývoz plynu na Ukrajinu.

Zdraženie vyvolalo na Ukrajine tlak na zaistenie alternatívnych zdrojov takzvaným spätným dovozom z Európy. Slovenská plynárenská firma Eustream a ukrajinská spoločnosť Ukrtransgaz tento týždeň v Bratislave podpísali memorandum o spätných dodávkach.

Nevyužívaný plynovod

"Verím, že všetky kroky, ktoré boli v memorande dohodnuté sa v krátkom čase aj naplnia,“ povedal premiér Robert Fico. "Toto memorandum je aj o úsilí diverzifikovať dodávky plynu v Európe. Posilní sa bezpečnosť Európskej únie,“ konštatoval v pondelok v Bratislave predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Plyn zo Slovenska na Ukrajinu sa dostane vďaka modernizácii v súčasnosti nevyužívaného plynovodu, ktorý spája Vojany s Užhorodom. Viac sa dočítate TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy