Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ukrajina ohrozuje bezpečnosť Slovenska, zásoby plynu máme na 140 dní
Zdielať na

Ukrajina ohrozuje bezpečnosť Slovenska, zásoby plynu máme na 140 dní

BRATISLAVA / Na plynovú krízu sme dnes pripravení lepšie ako v roku 2009, tvrdí minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Avšak nájsť kompromis medzi Ruskom a Ukrajinou je oveľa zložitejšie.

Plynovú krízu zvládneme

Na plynovú krízu sme dnes pripravení lepšie ako v roku 2009, povedal v relácii RTVS O 5 minút 12 minister hospodárstva Tomáš Malatinský. "Na jednej strane si myslím, že na ten problém zastavenia dodávok plynu sme lepšie pripravení, ale musím povedať, že ten problém na Ukrajine vidím politicky vážnejšie ako vtedy, pretože do toho vstúpili iné faktory, ako napríklad oddelenie Krymu," uviedol Malatinský.

Nájsť kompromisné riešenie medzi Ruskom a Ukrajinou je dnes podľa neho oveľa zložitejšie. Pre Slovensko by podľa šéfa rezortu hospodárstva bolo najlepšie, ak by cez naše územie prúdil plyn na západ aj na východ. "Pre nás by bolo najvýhodnejšie, ak by bol akceptovaný reverzný tok Ruskom a mohli sme maximálne využiť kapacity, teda západná Európa by bola normálne zásobovaná v tých objemoch, ktoré má Eustream dohodnuté, a ešte paralelne by boli potrubné systémy využívané na reverz. Takýto systém by sme podporovali," dodal.

Dodávky rezervným spôsobom

Na prerušenie dodávok plynu sme lepšie pripravení aj podľa predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jána Hudackého (KDH). "Medzitým sme vyriešili dodávky reverzným spôsobom z Česka a Rakúska, vyriešili sme výrazné problémy, ktoré v roku 2009 neboli vyriešené," poznamenal Hudacký. Energetická bezpečnosť na Slovensku je dnes podľa neho ohrozená menej ako pred piatimi rokmi. Spotreba plynu v zimných mesiacoch podľa Malatinského prekračuje 20 miliónov metrov kubických, v letných mesiacoch spotreba klesá na osem miliónov.

Zásobníky plynu by dnes vedeli pokryť zhruba 140 dní normálnej spotreby. V prípade, že by plyn nebol, najväčšie problémy by podľa Malatinského mal chemický priemysel. "To sú veľkí spotrebitelia plynu, keby aj ropa bola a nebol by plyn, tak v rafinérii sa nedá pracovať," dodal Malatinský.

Sankcie voči Rusku

Hospodárstvo štátu by podľa ministra mohlo utrpieť aj v prípade prijatia sankcií voči Ruskej federácii. "Ak by boli sankcie Ruska opätované, tak sa dotknú nielen infraštruktúrnych dodávok ropy a plynu, ale mnoho podnikov by malo problémy. Robili sme si analýzy, s Ruskom má mnoho firiem čulé styky, ktoré by boli ohrozené," doplnil.

Podľa Hudackého by veľké dopady pocítil automobilový priemysel. "Je to nosný priemysel na Slovensku, do Ruska vyvážame značnú časť vyrobenej kapacity, toto odvetvie by to určite postihlo," myslí si. Poslanec je presvedčený, že negatívny vplyv by to malo aj na turizmus a cestovný ruch.
V poslednom čase k nám podľa Hudackého prichádza veľa ruských i ukrajinských turistov. 

Plynová kríza pokračuje

Plynová kríza neustáva a točí sa ďalej. Slovensko sa ocitá medzi dvoma kolosmi - Ruskom a Amerikou. Západ chce alebo aspoň deklaruje pomoc Ukrajine, a naopak Rusi tlačia na svoje záujmy. Vladimir Putin poslal slovenskému premiérovi list, ktorého obsah je už známy. Viac sa dočítate TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy