Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lietadlo je nezvestné 52 dní, pátrači rozšíria prehľadávanú oblasť
Zdielať na

Lietadlo je nezvestné 52 dní, pátrači rozšíria prehľadávanú oblasť

CANBERRA / Pátranie pod hladinou oceánu po troskách strateného malajzijského lietadla bude rozšírené. Oznámil to v pondelok austrálsky premiér Tony Abbott. Doterajšie pátranie po troskách lietadla, ktoré zmizlo 8. marca po štarte z Kuala Lumpur na trase do Pekingu, bolo márne.

Nová fáza pátrania

Austrálsky premiér Tony Abbott oznámil, že ponorka amerického vojenského námorníctva Bluefin-21 dokončila prehľadávanie pôvodne vymedzenej oblasti a zatiaľ nič nenašla.

"Už je to 52 dní od zmiznutia letu Malaysia Airlines číslo 370 a ja som tu, aby som vás informoval, že pátranie vstúpi do novej fázy," povedal Abbott na tlačovej konferencii.

Radarové a satelitné údaje ukázali, že lietadlo s 239 osobami na palube sa odklonilo ďaleko od plánovanej letovej trasy. Analýzy naznačujú, že mu palivo došlo v odľahlej oblasti oceánu, na ktorú sa pátranie sústredilo.

Napriek masívnemu hľadaniu, do ktorého sa zapojilo niekoľko krajín, ale doposiaľ nebol objavený ani jediný kúsok z trosiek.

Ani ponorka nič neobjavila

Pôvodná oblasť, ktorú ponorka Bluefin prehľadávala, bol okruh o polomere desiatich kilometrov v hĺbke 4,5 kilometra okolo miesta, kde boli 8. apríla zachytené signály zodpovedajúce vysielaniu letového záznamníka zmiznutého lietadla - takzvané čierne skrinky.

"Chcem, aby rodiny, aby svet vedel, že sa Austrália nezbaví svojej zodpovednosti. Spravíme všetko, čo je v ľudských silách, aby sme túto záhadu vyriešili,"
dodal Abbott.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy