Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ani špeciálna ponorka nenašla lietadlo, jej misia bola predčasne ukončená
Zdielať na

Ani špeciálna ponorka nenašla lietadlo, jej misia bola predčasne ukončená

PERTH / Prvá pátracia operácia robotickej ponorky, ktorú záchranári používajú pri hľadaní strateného malajzijského lietadla, musela byť predčasne ukončená. Automatické podmorské plavidlo Bluefin-21, ktoré sa na dne Indického oceánu pokúša lokalizovať čierne skrinky stroja, prekročilo limit operačnej hĺbky 4500 metrov. Následne sa spustil bezpečnostný mechanizmus, ktorý naviedol ponorku späť na hladinu.

Predčasný koniec misie

Pátracie tímy vyslali do hlbín Indického oceánu špeciálnu ponorku bez posádky. Jej úlohou bolo zistiť, či zachytené signály pochádzajú z čiernych skriniek malajzijského lietadla. Posledné akustické signály ale boli zachytené 8. apríla, čo pravdepodobne znamená, že batérie v čiernych skrinkách, ktoré vydržia zhruba mesiac, sa vybili.

Zatiaľ nie je jasné, či Bluefin-21 našiel stopy po lete MH370, ktorý sa s 239 ľuďmi na palube stratil 8. marca cestou z Kuala Lumpur do Pekingu. Analýza záznamu doposiaľ nebola dokončená. Ak to počasie dovolí, ďalšia misia ponorky začne do niekoľkých hodín.

Automatická ponorka ukončila misiu už po šiestich hodinách, aj keď mala pod vodou stráviť 20 hodín. Štyri hodiny boli vyhradené na sťahovanie získaných dát. Z týchto dvadsiatich hodín mal prieskum morského dna trvať 16 hodín, dve hodiny boli určené pre zostup robotického aparátu do hlbín a dve hodiny malo trvať vynorenie ponorky.

Pátranie bez výsledku

Žltá ponorka v tvare torpéda dlhá necelých päť metrov má prehľadávať oblasti morského dna v miestach, odkiaľ pochádzajú predpokladané signály z čiernych skriniek. Ponorka bez posádky dokáže vytvoriť zvukovú mapu oblasti a odhaliť prípadné trosky lietadla. Ak sa podarí objaviť pole trosiek, posádka lode vymení sonárový systém za kameru, ktorá vyhotoví snímky.

"Sme presvedčení, že poznáme pozíciu čiernych skriniek plus mínus niekoľko kilometrov," prehlásil austrálsky premiér Tony Abbott. "Znalosť približnej polohy ale nie je to isté ako vytiahnutie vraku z hĺbky viac ako 4 kilometre," dodal.

Stroj podľa vyšetrovateľov z neznámych dôvodov zmenil kurz, stočil sa na juh a zrútil sa do Indického oceánu. Ide o doposiaľ najväčšiu a zároveň najdrahšiu pátraciu akciu v histórii letectva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy