Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšie sklamanie. Vyplavený materiál nepochádza zo strateného lietadla
Zdielať na

Ďalšie sklamanie. Vyplavený materiál nepochádza zo strateného lietadla

PERTH / Trosky nájdené v stredu na austrálskom pobreží nepatria nezvestnému malajzijskému lietadlu. Úrady tak zvažujú presun pátrania do iných oblastí Indického oceánu. Celú akciu navyše komplikuje zlé počasie.

Trosky sa nenašli

Po krátkej analýze podrobných fotografií bližšie nešpecifikovaných predmetov vo štvrtok austrálske úrady potvrdili, že sa nejedná o trosky strateného lietadla.

Austrálčania uviedli, že nevidia nič, čo by ich viedlo k viere, že pochádzajú zo zmiznutého stroja. Ťažisko viac ako 40 dní trvajúceho a dosiaľ bezúspešného pátrania sa teda opäť presunie na robotickú miniponorku.

Nahlas sa už uvažuje o jej presunutí do iných oblastí Indického oceánu. Americký stroj Bluefin-21 totiž za sedem dní skúmania dna nič nenašiel. Celú akciu navyše aktuálne komplikuje silný dážď a prudký vietor spôsobený tropickým cyklónom Jack.

Akcia bez výsledkov

Medzinárodným záchranárskym tímom sa napriek rozsiahlej pátracej akcii doteraz nepodarilo nájsť ani jedinú trosku pochádzajúcu z havarovaného Boeingu 777.

Stroj s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam vyšetrovatelia oznámili, že lietadlo sa nad Juhočínskym morom malo otočiť a zamieriť do odľahlých oblastí Indického oceánu.

Operácia prebieha 4,5 kilometra pod hladinou oceánu vo vzdialenosti približne 2000 kilometrov západne od austrálskeho pobrežia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy