Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pátranie po zmiznutom Boeingu prerušili kvôli Jackovi
Zdielať na

Pátranie po zmiznutom Boeingu prerušili kvôli Jackovi

PERTH / Letecké pátranie po zmiznutom Boeingu spoločnosti Malaysia Airlines museli prerušiť kvôli zlému počasiu, ktoré má na svedomí tropický cyklón Jack. Ten vzniká neďaleko prehľadávanej oblasti.

Lietadlá zostali na zemi

V pátraní naopak pokračovala robotická ponorka, ktorá hľadá trosky lietadla na dne Indického oceánu. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej už ponorka preskúmala v uplynulých dňoch viac ako 80 percent vymedzenej zóny a čoskoro svoju misiu ukončí.

K pátraniu po troskách zmiznutého lietadla na hladine Indického oceánu asi 1 600 kilometrov severozápadne od austrálskeho prístavu Perth malo byť vypravených 10 lietadiel. Stredisko pre koordináciu pátracích operácií oznámilo, že vzhľadom k zlým poveternostným podmienkam budú musieť zostať lietadlá na zemi.

"Bolo rozhodnuté, že vzhľadom k momentálnym vysokým vlnám a zlej viditeľnosti by akékoľvek vzdušné pátracie aktivity boli neefektívne a potenciálne riskantné," vysvetlilo stredisko.

Spoločnosť Malaysia Airlines mala ďalší problém. Jej Boeing musel núdzovo, pozrite si video: 

Márne hľadanie

Na more aj napriek zlému počasiu vyplávalo desať pátracích lodí a na deviatu misiu sa vypravila americká robotická ponorka. Zbytky malajzijského lietadla, ktoré sa stratilo 8. marce s 239 ľuďmi na palube cestou z Kuala Lumpur do Pekingu, hľadá robot na miestach, kde boli zachytené možné  signály z čiernych skriniek stroja.

Strdisko pre koordináciu pátrania podľa agentúry AP uviedlo, že ponorka Bluefin 21 preskúmala viac než 80 percent z vytýčenej zóny o rozlohe 310 km2. Žiadne stopy po lietadle však nenašla. Agentúra Reuters uviedla, že ponorka by mohla dokončiť svoju misiu  v stredu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy