Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mŕtvi pri incidente na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa obviňujú
Zdielať na

Mŕtvi pri incidente na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa obviňujú

KYJEV / Pri ozbrojenom strete medzi dvoma skupinami na kontrolnom stanovišti proruských separatistov pri východoukrajinskom meste Salvjansk zomreli traja ľudia a Ďalší traja utrpeli zranenia, informovalo v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra.

Strieľali z áut

Pôvodne hovorilo ministerstvo len o jednej obeti. Informácie o strete priniesli ako prvé ruské štátne médiá, podľa ktorých je obetí päť. Spravodajci agentúry Reuters zase priamo z miesta informovali, že videli dve mŕtve tela. Za incident sa vzájomne obviňujú ukrajinské a ruské úrady.

Dvaja z mŕtvych boli podľa ukrajinského ministerstva miestni obyvatelia, ktorí mali na kontrolnom stanovišti hliadku, totožnosť tretej osoby nebola známa. Ozbrojenci vraj prišli okolo 2:20 miestneho času (1:20 SELČ) k stanovisku na štyroch automobiloch a začali na prítomných strieľať.

Mŕtvych si vzali so sebou

Tí streľbu opätovali. Potom ozbrojenci nasadli do dvoch áut a odišli smerom do oblasti Charkova. Ranených a mŕtvych si údajne vzali so sebou, ich počet je neznámy.

Ruská štátna televízna stanica Rossija 24 už skôr uviedla, že tromi mŕtvymi sú proruskí separatisti, ktorí teraz mesto Slavjansk na východe Ukrajiny kontrolujú. Dvaja mŕtvi sú vraj členmi skupiny, ktorá kontrolné stanovisko napadla.

Ministerstvo je pobúrené

Kto za údajným útokom stál, nie je jasné. Separatisti a následne aj ruské ministerstvo zahraničia ale podozrievajú radikálov z ukrajinského pravicového hnutia Pravý sektor. Podľa ruskej televízie údajne proruskí ozbrojenci zaistili dve autá, v ktorých našli symboliku Pravého sektoru.

Ruské ministerstvo zahraničia je vraj incidentom pobúrené. Vo svojom prehlásení uviedlo, že "nevinní civilisti boli zabití počas útoku ozbrojencami z Pravého sektora".

Útok svedčí o tom, že Kyjev nemá dostatok vôle, aby militantov odzbrojil. Naviac je podľa ruskej diplomacie prekvapujúce, že k nemu došlo krátko potom, čo sa Rusko, EU, USA a Ukrajina vo štvrtok v Ženeve dohodli na zastavení násilia a upokojenia situácie v krajine. "Rusko trvá na prísnom plnení záväzkov, ktoré pre Ukrajinu vyplynuli a ktoré majú viesť k zmierneniu napätia na juhovýchode Ukrajiny," uviedlo ministerstvo.

Počas Veľkej noci nezasiahnu

Na nepokojný východ Ukrajiny odcestoval v sobotu sprostredkovateľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Christian Schoenenberger, ktorého úlohou je presvedčiť proruských separatistov, aby prestali s okupáciou vládnych budov a policajných staníc.

Separatisti totiž odmietajú uznať štvrtkovú dohodu zo Ženevy, podľa ktorej sa majú vzdať a odložiť zbrane. Ukrajinská vláda už sľúbila, že počas veľkonočných sviatkov proti nim nezasiahne.

"Zatiaľ tu nie je politická vôľa na opustenie okupovaných budov," povedal Schoenenberger potom, čo sa stretol s viacerými proruskými aktivistami. Dodal, že úlohou monitorovacej misie OBSE na čele s Ertogrulom Apakanom je "vytvoriť takúto politickú vôľu a informovať ľudí o súčasnej situácii, aby pochopili, že najlepšou možnosťou je ukončenie okupácie". Schoenenberger sa má v nedeľu stretnúť s lídrami separatistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy