Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Protiteroristická operácia na Ukrajina má údajne prvé obete
Zdielať na

Protiteroristická operácia na Ukrajina má údajne prvé obete

DONECK / Ukrajinská armáda v rámci protiteroristickej operácie získala späť pod svoju kontrolu letisko v Kramatorsku v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ukrajinské jednotky v súčasnosti okupujú vojenské letisko a blokujú prístup k nemu. Ruské médiá informovali, že operácia si vyžiadala aj životy štyroch proruských ozbrojencov, oficiálne zdroje to však zatiaľ nepotvrdili.

Demonštranti sa vzdali okupovanej budovy

Proruskí separatisti sa dobrovoľne vzdali centrálnej policajnej stanice v meste Kramatorsk, ktorej sa ozbrojené milície zmocnili v sobotu. Stalo sa tak deň po vypršaní vládneho ultimáta, ktoré separatistov vyzývalo, aby zložili zbrane, alebo čelili vojenskej ofenzíve. Okrem Kramatorsku separatisti nedávno obsadili vládne budovy aj v Slovjansku, Donecku a ďalších mestách na východe Ukrajiny.

Ukrajinská armáda odštartovala v utorok protiteroristickú operáciu na východe krajiny, kde proruskí demonštranti obsadili niekoľko vládnych budov a žiadajú odtrhnutie ich regiónov od Ukrajiny. Začiatok operácie v doneckej oblasti oznámil úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov. Ako povedal, cieľom je ochrániť miestne obyvateľstvo pred terorom a kriminalitou.

Operácia, ktorá bude vyvážená, fázovitá a zodpovedná, sa podľa Turčynova začala v skorých ranných hodinách. Moskva svojho suseda pred uskutočnením vojenskej operácie na východe varovala. "Odišli sami od seba," povedal Igor Djomin, hovorca polície v doneckom regióne. 

Rusi podporujú separatistov

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok telefonicky spojil s americkým náprotivkom Barackom Obamom, od ktorého požadoval, aby odradil ukrajinskú vládu od použitia sily proti účastníkom nepokojov na východe krajiny, kde sa značná časť obyvateľstva hlási k ruskej národnosti. Podľa vyhlásenia Kremľa tiež ruský líder odmietol tvrdenia o zapojení ruských agentov do diania na východe Ukrajiny, čo označil za špekulácie založené na nedôveryhodných informáciách.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney predtým uviedol, že Washington má nezvratné dôkazy o podpore separatistov zo strany Ruska, ktorých konanie prirovnal k situácii pred marcovým odtrhnutím sa Krymu od Ukrajiny a jeho pripojením k Rusku. V rozpore s doterajšími zvyklosťami zároveň priznal, že Kyjev cez víkend navštívil riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby John Brennan, ktorý podľa zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča stojí za rozhodnutím nasadiť proti vzbúrencom armádu.

Turčynovo ultimátum

Putin v pondelňajšom telefonáte naliehal na Obamu, aby využil vplyv USA na Ukrajine a zabránil krviprelievaniu. "Ruská strana zdôraznila, že protesty v Donecku, Charkove, Luhansku, Slavjansku a ďalších mestách na juhovýchode Ukrajiny sú výsledkom neochoty a neschopnosti kyjevských úradov vziať do úvahy záujmy ruskej a rusky hovoriacej populácie," uvádza sa vo vyhlásení Kremľu. 

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dal separatistom okupujúcim štátne budovy na východe ultimátum, na základe ktorého sa mali do pondelka vzdať a vyhnúť sa postihu alebo čeliť rozsiahlej protiteroristickej operácii. Demonštrácie za odtrhnutie sa od Ukrajiny a pripojenie sa k Rusku otriasajú východom krajiny už od marca, pričom podľa vlády v Kyjeve ich aktéri plnia príkazy Kremľa.

Vládne budovy v rukách separatistov

Proruskí separatisti v pondelok na východe Ukrajiny obsadili bez väčšieho odporu niekoľko správnych budov a v meste Slavjansk požiadali o pomoc Kremeľ. V meste Horlivka asi 50 kilometrov severovýchodne od Donecka skupina ozbrojencov prenikla do policajnej služobne, v neďalekej obci Ždanivka zase proruskí aktivisti obsadili radnicu. Viac si môžete prečítať TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy