Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dojčenie pre mužov. Robili by to, ak by mohli
Zdielať na
Zahraničie

Dojčenie pre mužov. Robili by to, ak by mohli

TENNESSE / Dojčenie už nie je výhradne len ženská záležitosť. Postaral sa o to čerstvý otecko, ktorý si tiež chcel užiť blízku chvíľu s jeho potomkom, ale chcel aj odbremeniť svoju manželku od nočného vstávania a častokrát aj zdravotných ťažkostí. Preto založil kampaň za práva dojčiacich mužov. V projekte neostal sám.

Bezradný otecko chce byť nápomocný

Kampaň za práva dojčiacich mužov je sprevádzaná fotografiami polonahých mužov dojčiacich novorodeniatka. Tie vyvolali veľkú dávku pozornosti. Nápad inicioval čerstvý otecko, ktorý sa chcel do starostlivosti o svoju ratolesť čo najviac zapájať.

Bránil mu v tom napríklad taký kurz dojčenia, ktorý je výlučne pre budúce mamičky. A keď sa jeho manželka vrátila z pôrodnice s bábätkom, cítil sa bezradný a nepotrebný. "Bolo toho toľko a ja som zrazu nevedel, ako pomôcť, čím odľahčiť manželku. Bol som z toho frustrovaný a zmätený," priznáva hrdý otecko Hektor Kruz.

Projekt s názvom mužské dojčenie

Preto vznikol projekt s názvom "mužské dojčenie". Jeho iniciátor Hektor Kruz z Tennesse zistil, že bezradné pocity nemá len on, ale aj mnoho iných oteckov. "Mnoho otcov sa cíti tak ako ja. Pred objektívom pózovalo napríklad veľa vojakov, ktorí žijú v našom meste," doplnil otecko.

Fotografie tohto projektu, pomenované "Robil by som to, ak by som mohol", sa šíria internetom závratnou rýchlosťou. Cieľom autora nie je len upozorniť na úlohu otcov, ale aj odbúrať zábrany pri dojčení na verejnosti. "Rozhodol som sa zmeniť túto komunitu. Ak dojčenie na verejnosti začnú ľudia konečne akceptovať, budem sa cítiť ako víťaz," priznáva Kruz.

Najväčším víťazom je už teraz Kruzova manželka. Však každá žena by na materskej dovolenke chcela takú veľkú pomoc a podporu od svojej polovičky, akú jej poskytuje jej manžel.

Muži vraj môžu dojčiť

Dôkazy tohto aktu sú v samotnej histórii. Muži dojčili už v starovekom Grécku, avšak postupne tento spôsob upadol do zabudnutia. Tvrdí to holandský vedec Piet de Vriese. Po Grékoch sa dojčenia ujali aj Vikingovia, no potom sa na túto možnosť definitívne zabudlo... Viac sa dočítate TU.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy