Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Stratený Boeing 777 zmenil smer, tvrdia odborníci
Zdielať na

Stratený Boeing 777 zmenil smer, tvrdia odborníci

KUALA LUMPUR / Pátranie desiatok lietadiel a lodí po zmiznutom Boeingu 777 v juhočínskom mori sa končí. Potvrdilo sa, že stroj zmenil smer letu. Niekto na palube lietadla úmyselne vypol komunikačné kanály, aby to úrady hneď neodhalili.

Lietadlo zachytili vojenské radary

Lietadlo zrejme zmenilo svoju trasu za západ. Na istý čas ho zachytili aj vojenské radary. V tom čase mal ale Boeing 777 vypnuté komunikačné systémy, a preto sa záhadnú bodku nepodarilo identifikovať. "Takéto odklonenie letu mohol urobiť iba niekto na palube," uviedol Najib Razak, premiér Malajzie.

Aj po vypnutí komunikačných systémov lietadlo ešte zachytili satelity. Naposledy sa nachádzalo asi 1 600 kilometrov na západ od austrálskeho Perthu. Lietadlo s 239 ľuďmi na palube sa mohlo vydať dvoma západnými vzdušnými koridormi.

Niekto manipuloval systémom

Odborníci sú presvedčení, že niekto s dlhoročnými leteckými skúsenosťami na palube manipuloval s komunikačným systémom. Zrejme aj preto úrady prehľadali dom 53-ročného pilota.

"Čakať tak dlho s vyšetrovaním pilota je neospravedlniteľné. Nemusí ísť len o podozrenia z terorizmu. Dôležité sú informácie o jeho psychickom stave, či finančných problémoch," uviedla bezpečnostná inšpektorka Mary Schiavo.

Pátra sa v Indickom oceáne

Pátranie bolo následne presunuté do vôd indického oceánu. Postup a hlavne zahmlievanie informácií zo strany malajziských úradov však nekritizujú len vyčerpaní príbuzní pasažierov, ale aj vlády podieľajúce sa na pátracích akciách.

"Keď vedeli o tom, že lietadlo zmenilo smer už predtým, prečo to hovoria až teraz?" pohoršuje sa pani Yao. Tá mala na palube rodičov.

Nová nádej pre rodiny

Rodinní príslušníci zmiznutého lietadla tak majú novú nádej. Lietadlo totiž malo dostatok paliva, aby doletelo k pevnine. Nepredstaviteľné však je, aby obrovský Boeing 777 pristál nepozorovane.

"Požiadali sme úrady Malajzie, aby Číne poskytovala pravdivé a presné informácie o stratenom lete," uviedol Kin Gang, hovorca Ministerstva zahraničia Činy.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy