Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prvý muž vo vesmíre Gagarin stále žije, tu je dôkaz
Zdielať na

Prvý muž vo vesmíre Gagarin stále žije, tu je dôkaz

BRATISLAVA / Ak by ruský kozmonaut Jurij Gagarin žil, ešte i dnes by patril medzi najväčšie mediálne hviezdy na svete. A celý svet by s ním oslavoval aj jeho 80-te narodeniny. A hoci sú mnohé fakty o jeho lete do vesmíru i o jeho živote vymyslela komunistická propaganda, prvenstvo mu nikto nevezme.

Najpopulárnejší človek planéty

12. apríla 1961 odštartoval v kozmickej lodi let okolo Zeme a stal sa najpopulárnejším človekom planéty. A je mnoho miest, ktoré ho pripomínajú aj na Slovensku. "On bol prvým človekom na svete, ktorý vyletel do vesmíru a v tom čase kedy mocnosti medzi sebou zvádzali boj, to bolo tak výnimočné že aj my sme si ho osvojili a boli sme patrične naňho hrdí," uviedol riaditeľ Slovenského národného archívu Radoslav Ragáč. 

Aj stredná škola v Bernolákove neďaleko Bratislavy nesie Gagarinovo meno a funguje viac ako 50 rokov. Dôvod? Vraj išiel vtedy okolo. Vtedajšie vedenie mu poslalo list, v ktorom ho požiadalo o povolenie a on súhlasil. List však už vcelku neexistuje. Replika však slúži k nahliadnutiu všetkým žiakom.

Kto bol Gagarin ovládajú malí aj veľkí

Kto bol Gagarin ovláda aj mladá aj stará generácia. "Prvý kozmonaut ruský, či aký," hovorí obyvateľka Bratislavy. "Prvý astronaut vo vesmíre," dodáva školák.

Aj dnes sa totiž všetky slovenské deti na hodine Geografie o Gagarinovi učia. "Toto je planéta Gagarin, teraz sa nachádza asi tu na mieste medzi jupiterom. Jej význam však vo vesmíre nie je. Dnes poznáme asi 750 tisíc planét a jedna z nich je aj Gagarin," uviedol astronóm Štefan Gajdoš. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy