Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nepodceňujte bezpečnosť detí v lietadle, toto sa môže stať!
Zdielať na

Nepodceňujte bezpečnosť detí v lietadle, toto sa môže stať!

BRATISLAVA / Turbulencie počas letu rozhodne nie sú príjemnou skúsenosťou. Niektoré zážitky nám dokonca dokážu spôsobiť doživotný strach z lietania. Na let číslo 1676 s United Airlines určite nezabudne jedna pasažierka. Počas turbulencií jej z náruče vyletelo dieťa. Podľa odborníkov musia byť deti v takýchto situáciách pripútané!d

Strach o život

Kto zažil v lietadle počas letu tvrdú turbulenciu, na strach o vlastný život len tak ľahko nezabudne. Náhla zmena v prúdení vzduchu dokáže s dopravným lietadlom ťažkým niekoľko ton hádzať ako s lietadielkom z papiera. Podľa odborníkov musia byť deti v takýchto situáciách pripútané!

Aj pasažieri Boingu 737 zažili pred pár dňami pekelne tvrdú turbulenciu. Otrasy lietadla boli tak silné, že jednej cestujúcej vymrštili dieťa z náručia a matka nad situáciou úplne stratila kontrolu. "Žena, ktorá sedela za mnou zrazu začala kričať: Kde je moje dieťa? Otočila som sa a videla som, že dieťa už nemá na rukách," opísala situáciu pasažierka letu Kerii Mulins. Zranenia spôsobené nárazom o interiér lietadla utrpela aj posádka.    

Nebojte sa otrasov

Pre pilotov sú turbulencie úplne bežné a snažia sa im vyhnúť už v momente, keď plánujú svoj let. Len zriedkavo sa lietadlo dostane do takých turbulencií, že sa pri nich zraní posádka, alebo samotní pasažieri. "Horšia je turbulencia v takzvanom jasnom vzduchu, ktorá je veľmi nebezpečná, pretože sa nedá ani namerať ani zistiť a je neočakávaná," vysvetlila meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Ak sa dopravné lietadlá počas letu dostanú do extrémne tvrdých turbulencií, posádka o udalosti okamžite informuje letových dispečerov.

Na bezpečnosť detí by ale zodpovední rodičia nemali zabúdať. "Do veku dvoch rokov nemusí mať dieťa svoje vlastné sedadlo. Môže sedieť rodičovi na kolenách," objasnil Ján Česnek, dlhoročný skúsený pilot. Ako kapitán dopravných lietadiel vždy vyžaduje od pasažierov, aby na palube lietadla dodržiavali jeho pokyny. Tvrdí, že podľa predpisov musia mať malé deti zapnuté pásy počas celého letu. 

Nepodceňujte bezpečnosť

Letecké spoločnosti majú v lietadlách špeciálne pásy, ktorými sa najmenšie bábätká musia pripútať k rodičovi s ktorým cestujú. Do niektorých strojov je dokonca možné priniesť aj autosedačky vhodné na použitie práve v lietadlách.

Ak plánujete cestu lietadlom, nezabudnite na význam bezpečnostných pásov, pre deti na upokojenie majte vždy po ruke cumlík, fľašku s vodou. Neprepadajte ale panike. Turbulencie sú vo väčšine prípadov pre dopravné lietadlá neškodné.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy