Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
ANALYTIK: Slovensko môžu zaplaviť státisíce migrantov z Ukrajiny
Zdielať na

ANALYTIK: Slovensko môžu zaplaviť státisíce migrantov z Ukrajiny

BRATISLAVA, KYJEV / Situácia na Ukrajine sa vyostruje. Ruský prezident Vladimír Putin môže na Ukrajinu vyslať armádu. Šéf slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Duleba dúfa, že k vojenskému konfliktu nedôjde.

Obama urazil ruský ľud

Horná komora ruského parlamentu v sobotu požiadala prezidenta Vladimíra Putina, aby odvolal svojho veľvyslanca v USA. Dôvodom majú byť agresívne vyhlásenia americkej hlavy štátu Baracka Obamu v súvislosti s krízou na Ukrajine.

Podľa podpredsedu parlamentu Jurija Vorobieva šéf Bieleho domu prekročil hranicu a urazil ruský ľud. Horná komora ruského parlamentu v sobotu vyhovela Putinovi a umožnila mu vyslať na Ukrajinu armádu. Ruské ozbrojené zložky by mali na Ukrajine zostať až do normalizácie tamojšej politickej situácie.

Západ vyzýva obyvateľov k odchodu z Krymu

Viaceré západné krajiny začali nabádať svojich obyvateľov, aby okamžite opustili Krymský polostrov. Na svojich obyvateľov ako jedna z prvých apelovala Kanada. Rezort diplomacie žiada ľudí, ktorí nemôžu opustiť Krym, aby zostali vnútri a vyhýbali sa väčším davom.

Podobnú výzvu zverejnila aj Veľká Británia. Minister zahraničných vecí William Hague požiadal svojich spoluobčanov, aby okamžite opustili Krym a to akýmikoľvek prostriedkami. Spojené štáty tak urobili ešte v piatok, keď pravdepodobne ruskí ozbrojenci obsadili obe krymské letiská.

Mimoriadne rokovanie

Ukrajinský opozičný vodca Vitalij Kličko vyzval k všeobecnej mobilizácii ukrajinskej armády na najnovší ruský postoj k situácii v krajine. "Parlament by mal vyzvať náčelníka generálneho štábu k vyhláseniu všeobecnej mobilizácie po tom, čo odštartovala ruská agresia voči Ukrajine," uviedol Kličko, jeden z kandidátov na budúceho ukrajinského prezidenta.

Opozičný vodca taktiež požiadal o zasadanie Rady bezpečnosti OSN. Tá medzitým oznámila, že sa na britskú žiadosť zíde mimoriadne dnes večer.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy