Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zvhrnutý prezident Janukovyč: Ukrajinu ovládli zločinci
Zdielať na

Zvhrnutý prezident Janukovyč: Ukrajinu ovládli zločinci

KYJEV / Ruské ozbrojené sily sa zmocnili dvoch letísk na ukrajinskom polostrove Krym. V piatok to vyhlásilo ukrajinské ministerstvo vnútra . Ruské námorné jednotky obsadili podľa neho vojenské letisko v prístave Sevastopoľ, ktorý je domovom ruskej čiernomorskej flotily.

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol, že by bol zbavený moci. Na tlačovej konferencii vyhlásil, že z Ukrajiny musel utiecť, aby zachránil život svoj i svojej rodiny. Je údajne odhodlaný naďalej bojovať proti radikálom, ktorí ohrozujú budúcnosť Ukrajiny.

Ozbrojená invázia

Ozbrojení muži, ktorí podľa ministra vnútra Arsena Avakova "zastupujú Rusko", obsadili aj medzinárodné letisko v hlavnom meste polostrova Simferepoľ. Minister konštatoval, že ide o ozbrojenú inváziu a okupáciu, čo je v rozpore s medzinárodným právom a dohodami.

Agentúry predtým informovali, že ozbrojenci, ktorí vo štvrtok večer obsadili medzinárodné letisko v Simferopoli, sa už stiahli. Letisko už malo fungovať normálne, no v jeho okolí podľa niektorých zdrojov stále hliadkujú ozbrojenci. Doteraz nebolo presne známe, ku komu títo ozbrojení muži patria.

150 ozbrojencov na letisku

Podľa denníka Ukrajinska Pravda sa letiska zmocnilo asi 150 mužov v neoznačených uniformách a nepriestrelných vestách a ozbrojených samopalmi, ktorí mali "ruský prízvuk". Podobná situácia sa odohráva aj v krymskom parlamente, ktorý stále okupujú neznámi muži, do práce poslancov však nezasahujú.

Väčšina obyvateľov Krymu sa hlási k ruskej národnosti, čo sa po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča prejavilo protestami a výzvami na jej opätovné pripojenie k Rusku, ktorého súčasťou bola do roku 1954. Rusko má dodnes na území vojenské základne, napriek obavám o práva ukrajinských Rusov však ubezpečuje, že do záležitostí Ukrajiny nebude zasahovať.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy