Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Obyvatelia Ukrajiny sa boja o svoju existenciu
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Obyvatelia Ukrajiny sa boja o svoju existenciu

KYJEV / Situácia na Ukrajine je neistá a ťažko povedať, čo bude nasledovať. Ekonomika je totiž v rozvrate. Novovymenovaný predseda parlamentu sa podľa ukrajinských médií vyjadril, že má obavu o to či vôbec budú môcť v krajine vyplácať dôchodky.

Je to bordel, hovoria obyvatelia

Jedných momentálne situácia na Ukrajine dojíma k slzám, iní hovoria o chaose. "Môžem to nazvať jedným slovom? Je to bordel," neskrýva hnev obyvateľ Užhorodu Bohdan. "Verili sme, že celý svet  nás vidí a podporuje. A že všetko bude dobré," dodáva Svetla z Užhorodu.

Svetlana je mladá matka, ktorá na všetky protesty v meste chodievala aj s malým synčekom. Hovorila nám o obrovskom strachu, ktorý prežívala, keď videla zábery z Kyjeva.

"Ľudia sa báli, že sa začne vojna. Vládla tu panika. U nás bol problém s tým, že v bankomatoch neboli peniaze viac ako dva dni. Pred bankomatmi stáli rady ľudí, ale trvalo to iba jeden deň. Ukrajina už nevydržala a povstala. No a zlomila nášho takzvaného prezidenta. Nech si ide svojou cestou, nech ho viac nevidíme." Toto sú slová obyvateľov Užhorodu.

Hrozí bankrot Ukrajiny 

V uliciach Užhorodu bolo vidieť v nedeľu radosť na tvárach ľudí, no mnohí z nich sú skeptickí. Bohdan je dôchodca a tvrdí, že už nedôveruje nikomu. "Hrozí rozdelenie Ukrajiny na niekoľko častí, toto je najstrašnejšia predstava," obáva sa Bohdan.

Krajine, ktorá má viac ako 45 miliónov obyvateľov hrozí podľa ratingových agentúr bankrot. Ukrajincom sa z ich mesačného platu žije veľmi ťažko. A takto to vidia miestni manželia. "Tak vidíte, ako sa nám žilo, keď nás to doviedlo až do roho, kde sme teraz. 1 000 až 1 500 hrivien to je náš zárobok. Dúfame, že bude lepšie, čakáme na to už dvadsať rokov."

1 500 hrivien je podľa momentálneho kurzu v prepočte približne 120 eur. Hodnota ukrajinskej meny totiž v týchto dňoch klesá. Na Divadelnom námestí v centre Užhorodu v nedeľu ľudia prichádzali zapáliť sviečky za demonštrantov, ktorí zahynuli počas stretov s políciou. O udalostiach na Majdane hovoria ak malé deti. "To znamená, že zabili ľudí na Majdane. Tam bolo veľmi veľa ľudí," povedalo malé dievčatko Karina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy