Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Demonštranti sa v Kyjeve stretli s políciou, horeli barikády
Zdielať na

Demonštranti sa v Kyjeve stretli s políciou, horeli barikády

KYJEV / V ukrajinskej metropole v noci z piatka na sobotu pokračovali strety medzi protivládnymi demonštrantmi a policajtami. Odporci režimu zapalovali pneumatiky na postavených barikádach a hádzali na policajných ťažkoodencov kamene a zápalné fľaše. Podľa britskej televízie BBC policajti použili slzný plyn.

Demonštranti mali zajať policajtov

Ukrajinské ministerstvo vnútra obvinili demonštrantov, že zajali dvoch príslušníkov polície a žiadajú ich okamžite prepustenie. "Ukrajinské ministerstvo vnútra žiada okamžité prepustenie policajných dôstojníkov. Pokiaľ naše požiadavky nebudú splnené, polícia bude nútená prijať opatrenia nutné na ich oslobodenie," citovala oficiálne prehlásenie agentúra RIA Novosti. Úrady tvrdia, že demonštranti policajtov držia v budove radnice, ktorú obsadili. Tí to ale odmietajú.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v piatok snažil zabrániť ďalšiemu násiliu a sľúbil niekoľko ústupkov. Uviedol, že počas utorňajšej mimoriadnej schôdze parlamentu pozmení vládu. Taktiež nechá upraviť sporné zákony za demonštrácie a vyhlási amnestiu pre zatknutých demonštrantov.

Janukovyč by mal podať demisiu

Podľa opozície sú ale tieto sľuby nedostatočné a hlava štátu by mala podať demisiu. "Donútime úrady, aby nás rešpektovali," citovala agentúra AP jedného z protestujúcich, 27-ročného Artura Kapelana. "Nie oni, ale my budeme diktovať podmienky prímeria," dodal. Podľa prokuratúry bolo pri nočných nepokojoch zadržaných 12 demonštrantov.

Z Kyjeva, kde demonštrácie pokračujú už viac ako dva mesiace, sa vzbura proti jankuvyčovi v posledných dňoch rozšírila takmer do polovice krajiny. Terčom nevôle sa stali sídla regionálnych gubernátorov menovaných prezidentom.

Protivládni aktivisti sa pokúsili obsadiť kancelárie oblastných samospráv v najmenej 12-ich regionálnych centrách a v piatich sa im to podarilo. V Užhorode pri slovenských hraniciach opozícia zablokovala kanceláriu zakarpatského gubernátora.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy