Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Západ Ukrajiny sa búri! Opozícia obsadila vládnu budovu
Zdielať na

Západ Ukrajiny sa búri! Opozícia obsadila vládnu budovu

KYJEV / Násilné akcie proti štátnym štruktúram sa šíria ako guľový blesk v regionálnych častiach na západe Ukrajiny. Podľa dnešných informácií ukrajinských médií sa protivládni demonštranti pokúsili obsadiť sídla viac než desiatich oblastných samospráv. Povstalci údajne udržujú kontakt s kyjevským Námestím nezávislosti, ktoré je od počiatku októbra centrom protivládneho odporu.

AKTUÁLNE: Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ohlásil prebudovanie vlády na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa má v Kyjeve stretnúť v utorok 28. januára. Janukovyč podľa agentúry Interfax taktiež sľúbil pozmeniť nedávno prijaté sporné zákony, zmierňujúce postih demonštrantov. Opozícia a protivládni demonštranti sa však domáhajú zrušenia protidemokratických zákonov, demisie vlády a vypísania predčasných volieb. 

Prenikli do budovy ministerstva

Radikálne jadro demonštrantov v noci zo štvrtka na piatok preniklo aj do budovy ukrajinského ministerstva hospodárstva v centre Kyjeva. Útočníci rozbili okná aj dvere ne prízemí a vnikli do budovy. Ochranka úrad vyprázdnila.

Podľa agentúry Unian prenikli do sídla ministerstva hospodárstva aktivisti opozičného hnutia Spoločná vec (Spilna sprava), ktoré protivládne médiá označujú za ultranacionalistické. Vodca útočníkov Oleksandr Danylujk novinárom oznámil, že v budove ministerstva zriaďuje "štáb národnej gardy".

Nahý muž v snehu

Verejnosť v piatok šokovalo video, na ktorom policajti vypočúvajú nahého muža stojaceho v snehu. Na jeho tele sú viditeľné podliatiny. Policajti zadržaného bijú a fotografujú sa s ním. Ministerstvo vnútra sa za správanie "mužov oblečených do policajných uniforiem" ospravedlnilo a sľúbilo, že incident vyšetrí. Teploty sa momentálne v Kyjeve pohybujú pod hranicou -10 °C. 

Masové útoky proti oblastným zastupiteľstvám hlásia regionálne médiá z Lvova, Rovna, Ternopilu, Ivano-Frankivska, Chmelnyckého, Sum, Vinnycji, Poltavy a iných. Sídla samospráv padli do rúk davu, vyrástli tam barikády. Tie stúpenci opozície postavili z obavy pred útokom zásahových jednotiek. v meste Lvov demonštranti blokujú výjazdy z kasární, aby zabránili prípadnému nasadeniu polície a armády v Kyjeve.

Prezidentská strana má na západe slabý vplyv

Dôležitý úrad šéfov oblastí, obdobný našim županom, je pod kontrolou ukrajinského prezidenta, ktorý vedenie sám menuje. Na západe krajiny, kde má prezidentská Strana regiónov slabý vplyv, sú správcovia oblasti často považovaní za nepriateľské exponenty režimu.

V Lvove podľa agentúry Unian vypovedalo poslušnosť dokonca miestne regionálne vedenie prezidentskej Strany regiónov. Ukrajina sa poľa tamojších zastupiteľov strany ocitla na hranici občianskej vojny a rozpadu. Vládny stranícky program sa neplní. Strana by mala zvolať mimoriadny zjazd a zvoliť nové vedenie.

Policajné sily stiahli do Kyjeva

Poslanec opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna) Andrij Parubij, ktorý na kyjevskom Námestí Nezávislosti (Majdan Nezaležnosti, skrátene Majdan) velí "silám sebeobrany", podporil piatkové akcie demonštrantov. "Ide o rozšírenie pôsobnosti Majdanu, ktorého príkazom sa v oblastiach podriaďujú," povedal denníku Ukrajinska pravda.

Akciu opozície v regiónoch podľa Parubija umožnila skutočnosť, že ministerstvo vnútra stiahlo policajné sily do Kyjeva. "Je to naše veľké víťazstvo," povedal poslanec.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy