Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poliaci chcú olympiádu s Čínou. S Pekingom sa spoja tunelom
Zdielať na

Poliaci chcú olympiádu s Čínou. S Pekingom sa spoja tunelom

ZAKOPANÉ / Poliaci prišli s originálnym nápadom! Chcú vyvŕtať tunel cez jadro zeme a to až do čínskeho Pekingu. A aby toho nebolo málo, rozhodli sa, že spolu s Číňanmi zorganizujú olympíjske hry.

Pohoniči sa už chystajú do Číny

Poľské Zakopané sa rozhodlo konkurovať slovensko-poľskej kandidatúre na ZOH v roku 2002. Aspoň o tom hovorí leták, ktorý bol rozdistribuovaný medzi obyvateľov Zakopaného. Jeho obsah je stručný. Zakopané bude olympíjske hry organizovať spolu s čínskym Pekingom.

"Odkedy sa začalo s prípravami na zimnú olympiádu tak sa do popredia dostáva iba Krakow a Slovensko. Vybudujeme podzemné metro zo Zakopaného priamo do Pekingu cez zemské jadro. Urobme Olympíjske hry bez Krakova a Slovákov,“ píše sa v letáku.

"Zabalíme kone a pôjdeme tam kočišovať, tam by bol možno aspoň sneh. Lebo tu ho niet," hovorí miestny pohonič. "Niekto má dobrý zmysel pre humor, olympiáda bude v Krakove aj v Zakopanom. O Číne sa nič nehovorí," hovorí viceprimátor Zakopaného Wojciech Solik.

Posledná stanica v Pekingu

" Mne sa zdá, že to je len taký žart, niekto chce ukázať že tá myšlienka poľsko-slovenskej olympiády je nereálna," tvrdí novinár Tomasz Mateusiak. V informačných materiáloch projekt naberá už aj reálne kontúry. Zakopané by s Pekingom mal spájať tunel vedúci cez zemské jadro, takzvaná Kitajorpeda.

"Do zemského jadra sa nedá dostať," hovorí slovenský študent. Aj keď to celé na prvý pohľad môže znieť ako recesia, niektorí obyvatelia Zakopaného to zdá sa vzali vážne. "Prvá stanica bude v Zakopanom a posledná v Pekingu," hovorí miestny obyvateľ.

"Veľmi sa na to teším, lebo veľmi ľúbim čínske jedlo. A mám rád aj hory, tak by som to mal blízko do Pekingu," hovorí slovenský študent. Slováci sa ale na celú vec pozerajú oveľa pragmatickejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy