Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nová móda na tatranských plesách. Ľudia riskujú životy
Zdielať na

Nová móda na tatranských plesách. Ľudia riskujú životy

ZAKOPANE / Už neraz sme vás informovali o prípadoch, keď sa počas korčuľovania na jazere preboril pod korčuliarmi ľad. Viete si ale predstaviť, že vo Vysokých Tatrách takto turisti denne ohrozujú svoje životy? Vchádzajú totiž na plochy tatranských plies. Ttie ale nie sú dostatočne zamrznuté...

Nová móda na tatranských plesách

V Tatrách sa zrejme rozmohla nová móda. Na zľadovatelé plochy tatranských plies začali vchádzať nezodpovední turisti. "Pri vstupe na ten ľad je veľké nebezpečenstvo že sa môže prelomiť a dôjde k nejakému ohrozeniu. Tá voda je totiž veľmi zimná," náčelník TOPR Jan Krzystof.

Aj napriek výstražným tabuliam turisti na ľad opakovane vchádzajú a zabávajú sa na ňom. Ak sa pod nimi ale prelomí, neriskujú tým iba svoj život. "Je ťažko robiť takú záchrannú akciu, lebo záchranár musí nasadiť aj svoj život. Ľad sa totiž láme pri každom vstupe naň," hovorí chatár z Morského Oka Adam Lapinsky.

Hrúbka ľadu je rôzna

Niektorí turisti pritom neváhajú a skrátia si túru cez celé pleso. Hrúbka ľadu je pritom na rôznych miestach odlišná. "Na tých spojoch, kde bol puknutý ľad, je tá vrstva oveľa tenšia a je veľké riziko tam vchádzať lebo je tam tenší ľad ako na zvyšku," hovorí Lapinski.

" Pri tých výkyvoch teploty sa môže ľad veľmi ľahko polámať. Je to krajne nebezpečné a prosíme o rozvahu," hovorí zástupca riaditeľa TPN Zbigniew Krzan.

Turisti, ktorí vošli na pleso sami priznali, že je top veľmi nebezpečné. "Dúfali sme, že vrstva ľadu je natoľko hrubá, že sem budeme môcť bezpečne vojsť," hovorí turistka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy