Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezident Zeman menoval Sobotku predsedom vlády
Zdielať na

Prezident Zeman menoval Sobotku predsedom vlády

PRAHA / Prezident Miloš Zeman dnes menoval predsedu sociálnej demokracie Bohuslava Sobotku novým premiérom. Stalo sa tak 83 dní po jesenných voľbách, čo je najdlhšia doba v histórii Českej republiky, ktorá od hlasovania občanov do menovania ministerského predsedu uplynula.

Majú dvoch predsedov

Vládu s politickým mandátom by Česko mohlo mať na konci januára. Krajina má teraz dvoch predsedov vlády. Úradnícky kabinet v demisii vedie nestraník Jiří Rusnok. Sobotka bude v čele koaličnej vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Zeman novému premiérovi Sobotkovi poprial, aby sa mu podarilo zostaviť vládu, ktorej členovia budú mať odborné znalosti aj životné skúsenosti.

Sobotka sa tak stal druhým najmladším predsedom vlády Českej republiky. Ako najmladší bol premiérom menovaný v júli 2004 Stanislav Gross (ČSSD), ktorý mal tej dobe 34 rokov a deväť mesiacov.

Priemer je 50 rokov

Naopak v najvyššom veku bol do čela kabinetu menovaný Jan Fischer, ktorý v apríli v roku 2009 mal pri menovaní 58 rokov a tri mesiace. Bohuslav Sobotka, ktorý má 42 rokov a tri mesiace, sa stal druhým najmladším premiérom samostatnej ČR. Priemerný vek, kedy premiéri nastúpili do funkcie (Václav Klaus i Mirek Topolánek sú počítaní dvakrát), je zhruba 50 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy