Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zomrela Kimova teta, ktorá mala vládnuť KĽDR
Zdielať na

Zomrela Kimova teta, ktorá mala vládnuť KĽDR

SOUL/PCJONGJANG / Teta severokórejského vodcu Kim Čong-una. donedávna vplyvná politička a vdova po popravenom generálovi Čang Song-tchekovi, má byť po smrti. Kim Kjong-hi (67) vraj zomrel bud na infarkt alebo spáchala samovraždu. Napísal to s odvolaním na juhokórejskú tlač The Daily Telegraph.

Teta mala vládnuť KĽDR

Diktátorová teta a strýko pomáhali mladému Kim Čong-unovi pri upevňovaní moci po smrti jeho otca Kim Čong-ila koncom roka 2011. Podľa analytikov práve oni dvaja v skutočnosti Severnej Kórei vládli.

Kim Kjong-Hi bola ale v posledných rokov vážne chorá. ÚDajne sa liečila z rakoviny a minulý mesiac mala odísť do Ruska kvôli problémom so srdcom. Spravodajský server Daily NK vydávaný zo zahraničia severokórejskými disidentmi napísal, že Kim Kjong-hi odcestovala v decembri z KĽDR na liečenie potom, čo ju postihla srdečná slabosť spojená so stresom po Čangovej poprave.

Samovražda alebo infarkt

Juhokórejský denník Čoson ilbo prišiel so správou, že sestra zosnulého vodcu KĽDR buď podľahla infarktu alebo spáchala samovraždu. Odvolal sa pritom na zdroj v juhokórejskej vláde. Správa o smrti diktátorovej tety nemohla byť overená a množstvo správ týkajúcich sa elity v KĽDR je nepravdivá.

Brtiský list The Guardian v pondelok uviedol, že nedávna informácia o tom, že manžel Kim Kjong-hi bol pri poprave zaživa roztrhaný divokými psami, je fáma rozšírená z čínskeho satirického blogu.

Vdova po Čangovi, ktorý bol pred mesiacom popravený za velezradu pri najväčšej čistke vo vedení KĽDR za súčasnej vlády, dlhodobo bojovala s alkoholizmom a trpela depresiami od roku 2006. Vtedy spáchala jej dcéra v Paríži samovraždu.

Hodnosť generála

Diktátorová teta bola naposledy videná na verejnosti 10. septembra. Jej meno figurovalo na zozname vysokých činiteľov, ktorí sa podieľali na prípravách pohrebu vplyvného predstaviteľa vládnucej kórejskej strany práce v polovici decembri. Kim Kjongh-hi bola tajomníčkou strany a podobne ako jej manžel, s ktorým v posledných rokoch nežila, mala hodnosť generála.

Špekulácie o jej osude vyvolala hlavne jej neprítomnosť na ceremoniáloch, ktoré sa konali 17. decembra pri príležitosti druhého výročia smrti jej brata Kim Čong-ila. "Nebolo by to žiadne prekvapenie, keby bola naozaj mŕtva," konštatoval Tošimicu Šigemura z tokijskej univerzity, ktorý je expertom na Severnú Kóreu. "Nebola v dobrom stave, liečila sa z rakoviny a s alkoholizmom bojovala 30 rokov," dodal.

Podľa Šigemuru by taktiež nebolo žiadnym prekvapením, keby severokórejský režim s oznámením smrti vodcovej tety čakal. "Pokiaľ je mŕtva, je to pre Kim Čong-una vážny problém. Ako jediná dcéra zakladateľa severokórejského štátu (Kim Ir-sena) mala moc, legitimitu a chránila Kim Čong-unovu vládu. Nikto sa jej nemohol vzoprieť a pripomenutím otcovho mena mohla donútiť stranu a armádu, aby poslúchala jej rozkazy. Kim Čong-un sa možno bude snažiť nejakú dobu tajiť jej smrť, než skonsoliduje svoku politickú moc," dodal Šigemura.

V septembri 2013 si Kórejská ľudovodemokratická republika pripomenula 65. výročie svojho založenia. Ani tentokrát nechýbala veľkolepá vojenská prehliadka, nastúpení šťastne tváriaci sa obyvatelia a aj samotný Kim Čong-un. REPORTÁŽ TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy