Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cestári neposypali diaľnicu, stala sa smrteľná dopravná nehoda
Zdielať na

Cestári neposypali diaľnicu, stala sa smrteľná dopravná nehoda

ZÁHREB / Až 15 rokov natvrdo hrozí cestárom, ktorí v zime "odflákli" svoju prácu a na zľadovatenej ceste sa stala vážna dopravná nehoda. Nestala sa na Slovensku, ale v Chorvátsku. Ponúka sa ale otázka, bolo by možné za neudržiavané cesty stíhať aj našich cestárov?

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Štyria ľudia zomreli, 16 sa zranili

Podľa vyšetrovateľov v posledný novembrový deň havarovalo na zľadovatenej diaľnici neďaleko tunela Sveti Rok až osemnásť vozidiel. A to len preto, že nebezpečný úsek cestári včas neposypali, píše webový portál jutarnji.hr. Inde diaľničiari údajne zasiahli včas. Pri nehode zomreli štyria ľudia a 16 ďalší sa zranili.

Vo väzbe skončili štyria ľudia - cestár, ktorý nedokázal tragédii zabrániť, jeho nadriadený ako aj zástupca riaditeľa spoločnosti, ktorá sa o údržbu chorvátskych diaľníc stará. V prípade, že ich obvinia, vo väzení môžu stráviť až 15 rokov. 

Cestárom sa pokazila GPS navigácia

Nehoda sa stala ešte 30. novembra pri tuneli Krpani. Diaľničiari údajne spomínaný úsek niekoľkokrát posypali, no kvôli pokazenej GPS navigácii sa to nedá overiť. Úsek mal byť suchý. Niekoľko minút po šiestej hodine a 17 minút po poslednej kontrole sa ale stalo z cesty klzisko, nakoľko začalo pršať.

Podľa predpisov pritom mali byť cestári na základe varovaní chorvátskych meteorológov na mráz pripravení a včas mali vykonať preventívne opatrenia. Teda aj uzavrieť spomínaný úsek. Nič z toho ale neurobili, možno i kvôli nefunkčnej meteostanici.

Na Slovensku sú problémom financie

Zistiť, či boli aj u nás cestári potrestaní za ohrozenie bezpečnosti, sa ukázalo byť nemožné. "Takýto štatistický údaj nemáme k dispozícii," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. Ani na Slovenskej správe ciest o takomto prípade nič nevedeli.

U nás sa podľa dopravného konzultanta dá všetko pekne zabaliť do formulky, že vodič jednoducho neprispôsobil jazdu povrchu a povahe vozovky. Spoluzodpovednosť zodpovedných za cesty sa nerieši.

Aby sme však na našich cestárov neboli úplne zlí, pre objektivitu treba povedať, že často nie sú na miestach, kde by byť mali aj pre vážne dôvody. Ten najvážnejší sú financie.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

jutarnji.hr/Luka Gerlanc/CROPIX

Súvisiace články

Najčítanejšie správy