Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Osobnosťou roka je pápež František, píše magazín Time
Zdielať na

Osobnosťou roka je pápež František, píše magazín Time

NEW YORK / Víťazom tohtoročnej ostro sledovanej ankety o titul Osobnosť roka amerického týždenníka Time sa v stredu podľa očakávania stal pápež František. Rozhodli o tom editori a redaktori prestížneho magazínu.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

"Priniesol pápežstvo na ulicu"

Hlava katolíckej cirkvi mala podľa nich v roku 2013 najväčší vplyv na svetové politické ale aj mediálne dianie. František podľa Time "priniesol pápežstvo na ulicu". "Počas deviatich mesiacov v úrade sa dostal do centra diskusií našej doby: o bohatstve, chudobe, čestnosti, spravodlivosti, transparentnosti, modernosti, globalizácii, úlohe žien, povahe manželstva a lákadlách moci," zdôvodnila udelenie titulu výkonná šéfredaktorka Time Nancy Gibbsová.

"Len málokedy na seba nový hráč na svetovej scéne upriami pozornosť tak rýchlo - či už ide o mladých, starých, veriacich alebo cynikov," dodala. K tohtoročným horúcim favoritom okrem Františka patril aj analytik Edward Snowden, ktorý zverejnil tajné dokumenty týkajúce sa americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a vyvolal diplomatickú roztržku medzi európskymi a americkými politikmi.

Time začať tradíciu zverejňovania najvplyvnejšej osobnosti v roku 1927, vtedy pod názvom Muž roka. Titul vtedy získal Charles Lindbergh, ktorý ako prvý človek uskutočnil nepretržitý let ponad Atlantický oceán.

Rovnaký titul získal aj Hitler a Stalin

Medzi najvplyvnejšími obdobnosťami boli americkí prezidenti alebo niekdajší najbohatší človek sveta a bývalý šéf spoločnosti Microsoft Bill Gates, ale tiež symbolickejší víťazi ako v roku 2011 "protestujúci" alebo v roku 1960 "americkí vedci".

V roku 1938 bol podľa časopisu Time osobnosťou roka Adolf Hitler a v roku 1942 Josif Visarionovič Stalin. František je tretím pápežom, ktorý prestížny titul získal. V roku 1962 sa to podarilo Jánovi XXIII a v roku 1994 Jánovi Pavlovi II.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy