Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pápež František ide do boja! Kontroluje Vatikánsku banku
Zdielať na

Pápež František ide do boja! Kontroluje Vatikánsku banku

VATIKÁN / Pápež František poveril svojho osobného sekretára dohľadom nad aktivitami vatikánskej banky. Hlava katolíckej cirkvi dala týmto krokom najavo, že chce pevne držať v rukách hospodárenie tejto finančnej inštitúcie. Jej obraz v minulosti poškodilo niekoľko afér.

Chce vylepšiť povesť banky

Tajomník Alfred Xuereb bude mať na starosti dohľad nad dvomi komisiami vytvorenými pápežom, informoval Vatikán v tlačovej správe. František sa už nástupu do funkcie snaží vylepšiť povesť banky, ktorá za jeho predchodcu Benedikta XVI. čelila napríklad podozreniu z prania špinavých peňazí.

Necelý mesiac potom, čo pápež v júni menoval komisiu pre vyšetrovanie inštitúcie známej ako Ústav pre veci verejné (IOR) rezignovali na svoje funkcie generálny riaditeľ Paolo Cipriani aj jeho zástupca Massimo Tulli. V októbri potom Vatikán vôbec po prvýkrát zverejnil ročné výsledky hospodárenia banky.

1942: Pápež Pius XII. založil IOR 

Xuerebove poverenie má byť ďalším krokom ku sprehľadneniu činnosti IOR. 55-ročný maltský prelát má podľa zahraničnej agentúry Reuters za úlohu informovať pápeža o činnosti oboch komisií a o prípadných krokoch, ktoré je v banke nutné podniknúť. Podľa hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho už tajomník túto funkciu nejakú dobu neoficiálne vykonával. Teraz však bude môcť na dohliadať na dianie v banke efektívnejšie. 

Ústav pre veci verejné (IOR) založil v roku 1942 pápež Pius XII., aby spravovala prevažne peniaze určené pre cirkevné inštitúcie a charitatívne práce. Banka nie je prístupná verejnosti. Okrem údajného prania špinavých peňazí čelila podozreniu, že si v nej niektorí Taliani ukrývali peniaze pred zdanením. Minulý rok činil čistý zisk banky 86,6 miliónov €, čo bol asi štvornásobok zisku z predošlého roka.

Františka kontroluje aj mafia

František sa po nástupe do úradu netajil názorom, že pokiaľ sa mu nepodarí IOR reformovať, môže byť aj zrušený. V záujme väčšej transparentnosti tento rok okrem vydania výročnej správy nechal pápež vytvoriť jej internetové stránky.

Snahy pápeža Františka o vyčistenie Vatikánu od korupcie ostro sleduje aj talianska mafia. Myslí si to popredný taliansky prokurátor Nicola Gratteri, ktorý pre svoje aktivity v boji proti organizovanému zločinu strávil 25 rokov pod policajnou ochranou. Informáciu priniesol spravodajský portál britského denníka Daily Telegraph. VIAC TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy