Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rozlúčka s Mandelom: Tlmočník bol podvodník!
Zdielať na

Rozlúčka s Mandelom: Tlmočník bol podvodník!

JOHANNESBURG / Celý svet upieral svoj zrak na rozlúčku s bývalým prezidentom Juhoafrickej republiky Nelsonom Mandelom, ktorá sa uskutočnila v utorok. Objavil sa však škandál. Tlmočník, ktorý prekladal celý ceremoniál do posunkového jazyka bol podvodník! Muž teraz čelí obvineniu z podvodu.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Miestna organizácia, ktorá združuje nepočujúcich potvrdila, že tlmočník posunkového jazyka, ktorý počas Mandelovho memoriálu prekladal do posunkovej reči bol podvodník. Správu priniesla spravodajská stránka britskej televízie Sky News.

"Neznámy muž, ktorý bol na javisku po boku svetových vodcov, vrátane amerického prezidenta Obamu, pohyboval len nezmyselne rukami a nemalo to žiadny význam," uviedol riaditeľ asociácie nepočujúcich v Južnej Afrike.

Potvrdili to aj experti

Traja experti v oblasti posunkového jazyka sa vyjadrili, že muž netlmočil ani v juhoafrickej ani americkej oficiálnej znakovej reči. Juhoafrický posunkový jazyk sa vzťahuje na všetky z 11-tich úradných jazykov, ktoré má Juhoafrická republika.

"Muž, ktorý stál na pódiu a tlmočil, bol v rozpakoch," povedal o podvodníkovi oficiálny tlmočník posunkového jazyka Nicole Du Toit, ktorý tiež sledoval vysielanie z rozlúčky z Nelsonom Mandelom. Zatiaľ nikto presne nevie, ako sa podvodník volá.

Telo Mandelu vystavia pre verejnosť

Nositeľ Nobelovej ceny za mier zomrel minulý štvrtok vo veku 95 rokov a v nedeľu bude pochovaný v dedine Qunu na juhovýchode Juhoafrickej republiky, kde vyrastal. PREČÍTAJTE SI TIEŽ.

Trojdňové vystavenie tela v otvorenej rakve, ku ktorej sa budú môcť prísť pokloniť Juhoafričania aj zahraniční hostia, je ďalšou z pietnych akcií spojených s Mandelovým úmrtím.

Obama, Cameron, Pan Ki-mun

V utorok na oficiálnej spomienkovej akcii na futbalovom štadióne v Sowete desaťtisíce obyvateľov JAR a desiatky zahraničných štátníkov. Bol medzi nimi aj americký prezident Barack Obama, britský premiér David Cameron či generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. VIAC TU.

V sobotu bude telo prevezené do dedinky, kde Mandela vyrastal a kde bude následujúci deň pri štátnom pohrebe uložený do zeme. Pondelok bude na jeho počesť bývalého prezidenta odhalená socha pri komplexe vládnych budov v Pretórii. V sídle juhoafrickej vlády v Pretórii bude od stredy do piatku vystavená rakva s telom zosnulého bojovníka proti apartheidu a bývalého prezidenta Nelsona Mandelu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy