Polojasno
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Poľskí dôchodcovia v strachu. Polícia ich pokutuje za chodníky
Zdielať na

Poľskí dôchodcovia v strachu. Polícia ich pokutuje za chodníky

ZAKOPANÉ / Príchod zimy a veľkého množstva snehu nekomplikuje iba dopravu na cestách. Problémy s ním majú aj dôchodcovia, ktorí ho musia odhadzovať spred svojich domov a to nielen u nás na Slovensku. Poľskí dôchodcovia žijú v strachu, pretože mestská polícia v Zakopanom za to rozdáva pokuty.

Zo snehu vrásky na čele

"Ja som taká stará a ešte musím aj sneh odhadzovať. Chce sa mi z toho plakať," hovorí obyvateľka Zakopaného. Bohatá snehová nádielka im totiž narobila problémy. Aj keď nevládzu, musia sneh od svojho domu odpratať.

"Kto má svoj majetok je povinný udržiavať ho. Týka sa to aj čistoty a správy podľa poľského práva," tvrdí hovorca mestskej polície v Zakopanom Wiesław Lenart. Pokiaľ tak neurobia, čaká na nich s najväčšou pravdepodobnosťou pokuta. "Pokiaľ niekto notoricky nečistí chodníky, môžeme mu dať pokutu až do 500 zlotých," dodáva hovorca.

500 zlotých - likvidačná suma pre dôchodcov

To je pre dôchodcu prakticky likvidačná suma. Musia tak vziať lopatu a ísť ten sneh odhádzať. Problémom sú ale pluhy. Tie odhŕňajú sneh aj 2-3 krát denne. "Tu robím, ide mestská polícia a kričí pokuta, pokuta," hovorí obyvaetľka Zakopaného.

"Policajti tu strašia, že ak to neodhodí, dostane pokutu. Ona je z toho nervózna. Je to staršia pani, nemá už toľko sily a ten pluh jazdí 2 - 3x denne," opisuje situáciu miestna reportérka Beata Denis.

"Ešte aj starým dedom kážu odhadzovať chodníky. Nech to robia oni," hovorí obyvateľka Zakopaného. "U nás je také právo že to musí čistiť vlastník. Ale ak je niekto starší a nevládze mal by mu pomôcť mestský úrad," hovorí obyvateľ mesta.

Ide o prevenciu, tvrdí mestská polícia

Poľskí dôchodcovia tak žijú v strachu z pokuty. Samotná mestská polícia ale tvrdí, že ide skôr iba o prevenciu. Dokonca sa vraj ponúkli, že sneh pomôžu starej pani odpratať. "Tá pani, ktorá to robila vie čo robí, určite ju nikto od nás nepokutuje. Pomohli by jej odhádzať sneh, ale ona sa potom toho chytila sama," tvrdí hovorca mestskej polície.

"Prvýkrát počujem o tom, že by mestská polícia pomáhala ľuďom odhadzovať sneh. radšej kontroluje očistenie," hovorí reportérka miestneho denníka.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy