Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Strach o život! 10 Slovákov sa plavilo na rozbúrenom mori
Zdielať na

Strach o život! 10 Slovákov sa plavilo na rozbúrenom mori

BRATISLAVA / Vo štvrtok v noci, keď na Európu udieral vietor rýchlosťou až 185 kilometrov za hodinu a pobrežia bičovali 6-metrové vlny, dostala loď veľkej prepravnej spoločnosti povolenie vyplávať z nemeckého prístavu. Pokojná, 9-hodinová plavba, sa zmenila na 30 hodín strachu. Na palube sa viezlo aj 10 Slovákov.

Jedna z najhorších búrok v Európe

"Nemecké rádiá hlásili, že výhľadom na nepriaznivé počasie budú zrušené všetky lety aj plavby loďou," hovorí kamionista Michal. O polnoci sa však všetko zmenilo. Osem slovenských kamionistov a starší manželia, ktorí cestovali ako turisti, vyplávali priamo v ústrety jednej z najhorších búrok, aké si európsky kontinent pamätá.

"Ja som si myslel, že sa mi to sníva, že idem spadnúť z postele. Som sa iba držal toho matracu," povedal opisuje vodiča kamiónu Peter. Rozbúrené more sa do lode oprelo celou silou. Ľudia sa začali báť a veľa optimizmu im údajne nedodával ani personál. "Zamestnankyňa lode nám ukazovala video. Tatko to vyzeralo, keď sme išli ráno zo Švédska do Nemecka. Sama som sa bála, či doplávame.," hovorí dodáva Michal. 

Nedali sa otvoriť dvere

Napriek tomu loď vyrazila aj večer. Keď bola situácia oveľa horšia. "Tak fučalo, že sa nedali otvoriť dvere," dodáva Michal. Správy o kotvení neprichádzali ani po 10-ich, ani po 15-ich, ani po 24-och hodinách a na palube to postupne začínalo vrieť.

V piatok o piatej popoludní sa totiž zamestnancom lode skončil pracovný čas a ľuďom prestali podávať jedlo, vodu aj informácie. "Juh Švédska je momentálne zaplavený. Stúpla tam hladina mora, ktorá by mala postupne klesať. Pomaly sa obnovuje doprava...," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Situácia sa upokojila až o štvrtej hodine nad ránom, keď lodi konečne povolili vstup do prístavu.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy