Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Filipíncom pomáhajú po tajfúne Slováci
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Filipíncom pomáhajú po tajfúne Slováci

BOGO CITY / Spustošeným Filipínam, kde tajfún zabil viac ako 5 000 ľudí a zanechal rozsiahle materiálne škody, pomáhajú i Slováci - nielen finančne. V poľnej nemocnici na ostrove Sibu pracuje slovenský lekársky tím. Je tam s nimi aj jojkársky štáb.

Zranení ľudia stále prichádzajú

Pomôcť Filipíncom prišli aj Slováci - Marcel, Tomáš, Eva aj Katka. Vôbec im nevadí, že "makajú" od rána do večera. "Máme jediného lekára plus ďalších desiatich ľudí, medzi ktorými sú zdravotné sestry aj záchranári," potvrdil vedúci slovenského tímu Marcel Sedlačko.

Slovenskí samaritáni si postavili poľnú nemocnicu v Bogo City. Okrem našincov pomáhajú aj Nemci či Rakúšania. Denne ošetria až 150 ľudí. Miestna nemocnica je plná pacientov, základné vybavenie chýba.

Ľudia ležia na chodbách. Za každý zákrok sa naviac platí, takže poľná nemocnica neošetruje len zranených po tajfúne, ale každého kto príde. "S aktívnou tuberkulózou som sa ja osobne stretol po prvýkrát," dodal Sedlačko.

Tajfún Haiyan zabil 5 500 ľudí

Tajfún Haiyan zabil na Filipínach asi 5 500 ľudí, pričom ďalších vyše 1 750 je nezvestných. Státisíce osôb prišli o svoje domovy a momentálne závisia od humanitárnej pomoci.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy