Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obrovské protesty v Anglicku. Kto kúri, neostane mu na jedlo
Zdielať na

Obrovské protesty v Anglicku. Kto kúri, neostane mu na jedlo

LONDÝN / Asi dve stovky odporcov energetických úsporných opatrení vyšli do ulíc Londýna, kde zatarasili Westminsterský most. Dav v rámci Noci ohňostrojov, ktorou si obyvatelia ostrovov pripomínajú nevydarený pokus o parlamentný puč v roku 1605, symbolicky zapálil gigantické účty za energie. Ľudia tak chceli vyjadriť svoj nesúhlas so zvyšovaním cien a znižovaním platov.

Kúrenie alebo jedlo?

Asi 200 demonštrantov obsadilo v utorok večer Westministerský most aby vyjadrili svoj hnev. Protestujú proti neúspešnej hospodárskej politike britskej vlády a proti vysokým cenám za energiu. "Starší ľudia musia robiť hrozné rozhodnutie. Či budú doma kúriť alebo si kúpia jedlo. Musíme zastaviť nenásytnosť energetických spoločností," povedal člen parlamentu a aktivista Jeremy Corbyn.

Protest bol plánovaný počas Noci ohňostrojov, keď si Briti pripomínajú udalosti z roku 1605, keď sa Guy Fawkes pokúsil na podmínovať Snemovňu lordov. V snahe zdôrazniť rastúce životné náklady a klesajúce mzdy zapálili demonštranti účty za energie. "Ceny energií prudko rastú. Veľké energetické spoločnosti držia spotrebiteľov ako rukojemníkov," povedal demonštrant Owen Jones.

Umelé navyšovanie cien

Protest je jedným z desiatok drobných prebiehajúcich protestov, ktoré sa konajú po celej Veľkej Británii ako súčasť "úsporných opatrení ", ktoré organizuje skupina ľavicovej strany People's Assembly. "Upadá nám životná úroveň odkedy na trón zasadla kráľovná Viktória. Zvyšovanie cien za energie zabije starších ľudí a 9 miliónov uvrhne do chudoby," dodal Owen Jones.

Zákonodarcovia obvinili šesť veľkých energetických firiem, že sa dohodli na zvýšení cien, práve keď začínaju v Británii najchladnejšie mesiace. Šéfovia spoločností RWE Npower, EDF Energy, Centrica, SSE, E.ON., Scottish Power a španielskej Iberdroly,  obvinenia odmietajú. Premiér David Cameron oznámil, že vláda plánuje začať pravidelné prehodnocovanie podmienok hospodárskej súťaže v tomto odvetví.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy