Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Európe hrozí nové nebezpečenstvo! Letia k nám agresívne sršne
Zdielať na

Európe hrozí nové nebezpečenstvo! Letia k nám agresívne sršne

PEKING / V tomto roku svojim bodnutím usmrtili už viac ako 40 ľudí. Odborníci navyše stále nevedia, čo je príčinou ich agresivity.

V Čine zomrelo dovedna zatiaľ 41 ľudí

Ázijské sršne sú mimoriadne agresívne. Napádajú ľudí a dokážu ich prenasledovať aj stovky metrov. A pritom bolestivo bodať hlava-nehlava aj dvestokrát. Takéto skúsenosti má v tomto roku viac než 500 Číňanov. 41 z nich bodnutia neprežilo.

Ázijský typ sršňa nie je nijak extra odlišný oproti nášmu európskemu. Je len tmavší a údajne väčší. Niektoré jedince majú aj 5 centimetrov s 5-6 mm žihadlom. Doteraz sa nijak nelíšili ani správaním. Len v posledných rokoch sa premnožili a čo prekvapuje odborníkov, že sú mimoriadne agresívne.

Pre ľudí s alergiou sú smrteľne nebezpečné rovnako ako naše. "Už jedno bodnutie môže spôsobiť aj smrť," hovorí toxikologička NTIC PharmDr. Silvia Plačková, PhD.

Po útoku sršňa človek zomiera na alergickú reakciu, alebo na zlyhanie obličiek. Ľuďom nealergickým smrť nehrozí, no i tak to nie je nič príjemné. "Dusenie, opuchy, vracanie, bolesti brucha," dodáva toxikologička.

Objavili sa vo Francúzsku i Taliansku

Jed sršňa je síce podobný jedu osiemu, no do tela ho obeti vstrekne podstatne viac. Ázijské sršne žili na severe Číny bežne i v minulosti, neútočili však takto hromadne a agresívne. Okrem ľudí napádajú a likvidujú aj včely. Odborníci sa domnievajú, že by to mohlo byť tým, že teplé leto prispelo k ich premnoženiu.

Pred čínskymi sršňami však nie sme v bezpečí ani my. S tovarom sa totiž dostali už aj do Európy. Upozorňuje na to v týchto dňoch Európska environmentálna agentúra. Objavili sa už napríklad vo Francúzsku alebo v Taliansku. Či sú aj u nás zatiaľ informácia nie je, no vylúčiť to nie je možné.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy