Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Streľba pri Bielom dome a Kongrese, útočila žena s dieťaťom
Zdielať na

Streľba pri Bielom dome a Kongrese, útočila žena s dieťaťom

WASHINGTON / Zmätok, evakuáciu členov Senátu a množstvo policajtov. To boli obrázky, ktoré vysielala do sveta spravodajská televízia CNN. Informovala totiž o streľbe priamo v srdci americkej politiky. Tým je slávny Kapitol. Útočníkom bola žena. Presnejšie matka, ktorá mala počas streľby pri sebe vlastné dieťa...

Cieľom Biely dom?

Podľa výpovede očitých svedkov sa incident začal vo chvíli, keď osobné vozidlo prerazilo bezpečnostnú bariéru na ulici Pennsylvania Avenue neďaleko Bieleho domu. Polícia následne začala prenasledovať auto až na ulicu Constitution Avenue do oblasti, kde sa nachádza Kapitol. Tam sa strhla streľba.

Pri prenasledovaní vozidla utrpel zranenia jeden policajt, ktorého odviezli vrtuľníkom do nemocnice. Ľudí stojacich pred budovou Najvyššieho súdu USA, ktorý sa nachádza naprieč ulicou od Kapitolu, bezpečnostné sily prichýlili do súdnej budovy.

Polícia zároveň vyzvala občanov, aby sa nezdržiavali pri oknách svojich domovov. V čase streľby vo vládnej budove práve rokovali členovia Snemovne reprezentantov i Senátu.

Podobnosť so septembrom

Bezpečnostné zložky Kapitolu zákonodarcov i personál uzatvorili v pracovniach budovy. Streľbu bolo počuť neďaleko budovy Hart Senate Office Building na ulici Constitution Avenue, iba niekoľko blokov od Najvyššieho súdu.

Na miesto činu následne dorazili agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie FBI. Následkom incidentu okamžite uzatvorili aj oblasť okolo Bieleho domu a pre chodcov i úsek ulice Pennsylvania Avenue, ktorá spája Biely dom a Kapitol. Členovia Kongresu podľa agentúry AP opisovali, že počuli šesť až sedem výstrelov. O incidente bol okamžite informovaný aj prezident Obama.

Incident v mnohom pripomína septembrovú streľbu v budove amerického vojenského námorníctva vo Washingtone, pri ktorej zomrelo 13 ľudí. Tú má na svedomí len jeden strelec. Útočníkom bol bývalý záložník vojenského námorníctva Aaron Alexis, ktorý mal platnú priepustku do areálu. Podľa agentúry AP mal vážne psychické problémy. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy