Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozpočtový pat. Ekonomiku držíte ako rukojemníčku, tvrdí Obama
Zdielať na

Rozpočtový pat. Ekonomiku držíte ako rukojemníčku, tvrdí Obama

WASHINGTON / Ochromená americká štátna správa už ráta prvé obrovské straty a musí čeliť protestom zo strany obyvateľstva. Členom Snemovne reprezentantov sa stále nepodarilo schváliť zákon o štátnych výdavkoch. Prezident Obama je v nezávideniahodnej situácii. Svojich politických kolegov obvinil, že držia americkú ekonomiku ako rukojemníčku.

Kongres neschválil zákon o štátnych výdavkoch

Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov v utorok odmietli republikánske návrhy na čiastočné obnovenie ochromenej štátnej správy. Postupne neprešlo uvoľnenie prostriedkov na platby vojnových veteránov, znovuotvorenie národných parkov a pre hlavné mesto Washington.

Do utorka, kedy začal nový fiškálny rok, sa Kongresu nepodarilo schváliť zákon o štátnych výdavkoch. Demokrati odmietajú požiadavku republikánov podmieňujúcich uvoľnenie štátnych financií odkladom reformy zdravotníctva, ktorú pred tromi rokmi presadil demokratický prezident Barack Obama.

Obama: Z ekonomiky ste urobili rukojemníčku

Obama obvinil republikánov, že kvôli "ideologickému ťaženiu" proti jeho reforme držia americkú ekonomiku ako rukojemníčku. Vedenie republikánov zase kritizuje demokratov a Biely dom, že odmietajú jednať o kompromisnom riešení a trvajú na schválení "čistého" zákona o štátnych výdajoch. Teda bez zmienky o zdravotníckej reforme.

Republikáni majú v Snemovni reprezentantov väčšinu, ale aj tak sa im nepodarilo presadiť tri návrhy na obnovenie financovania platieb vojnovým veteránom veteránom, národným parkom a Washingtonu. Snažili sa totiž návrh schváliť v zrýchlenom procese, v ktorom je nutná dvojtretinová väčšina. A tú k dispozícii nemajú.

Republikáni chcú plán presadiť znova

Republikáni sa v stredu pokúsia svoj plán presadiť znova. Aj keby sa im to ale podarilo, neprejde cez Senát, kde majú väčšinu demokrati. Obama prehlásil, že by v každom prípade tieto zákony vetoval.

Jednanie o čiastočnom uvoľnení platieb, podľa amerických médií, prechodne opäť zjednotilo republikánov v snemovne. Inak sa totiž stále viac prejavujú spory medzi kongresmanmi zastupujúcich hnutie Tea Party a umiernenými republikánmi.

Newyorský umiernený republikán Pete King odhadol, že cez 100 z 232 republikánov v snemovne by podporilo Obamov návrh na obnovenie financovania vlády bez ďalších podmienok. To by spoločne s hlasmi 200 demokratov s prehľadom stačilo na znovuzrodenie vládnych úradov.

Demokrati preto opakovane vyzývali predsedu snemovne Johna Boehnera, aby nechal plénum snemovne hlasovať o štátnych výdajoch bez ďalších dodatkov.

Uzatvorili niektoré vládne úrady

Hmatateľným dôsledkom politického patu vo Washingtone je uzatvorenie časti vládnych úradov, národných parkov, turistických pamiatok a nútená neplatená dovolenka pre státisíce štátnych zamestnancov.

Ochromenie americkej štátnej správy so sebou nesie značné finančné straty, ktoré idú podľa odhadov expertov denne do 100 miliónov dolárov. Len vo Washingtone straty činia približne 200 miliónov dolárov denne. Uviedol to ekonóm Stephen Fuller pre denník The Washington post.

V hlavnom meste pritom žije značná časť so zhruba 800 000 štátnych úradníkov, ktorí boli poslaní na nútenú dovolenku. Iné zdroje hovoria o stratách až 300 miliónov dolárov denne v celých Spojených štátoch.

Oveľa viac kritickejší okamih ale čaká krajinu 17. októbra, kedy krajine dôjdu peniaze na splatenie svojich záväzkov. Kongres musí do tej doby zvýšiť dlhový strop, ale v posledných troch rokoch bola táto predtým rutinná operácia predmetom politických sporov medzi demokratmi a republikánmi, ktorí to podmieňovali hlbokými škrtmi rozpočtu.

USA nebudú schopné splácať svoje záväzky

Minister financií Jack Lew oznámil, že začal využívať posledné možnosti, ako oddialiť de., kedy vláde dôjdu peniaze na splatenie svojich záväzkov. Lew prehlásil, že jeho ministerstvo pozastavilo niektoré zásahy do vládnych menových rezerv. Uvoľní rovnako prostriedky z federálneho rezervného systému (FED) na penzie štátnych úradníkov a podporu postihnutých osôb.

Minister upozornil, že tieto opatrenia umožnia trochu ďalej zostať pod dlhovým stropom, ktorý činí po poslednom navýšení v januári 16,7 bilióna dolárov.

Aj tak ale americká vláda do 17. októbra vyčerpá peniaze na úhradu splatných záväzkov a zostane jej v hotovosti len 30 miliárd dolárov. To je čiastka, ktorá môže byť vyčerpaná za jediný deň. "Keď nebudeme mať k dispozícii dostatok hotovosti, nebudú Spojené štáty americké schopné dodržať všetky záväzky," varoval Lew zákonodarcov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy