Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Petr K. (35) zostáva v Egypte. Je psychicky na dne, tvrdí kamarát
Zdielať na

Petr K. (35) zostáva v Egypte. Je psychicky na dne, tvrdí kamarát

HURGHADA / Čech Petr Kramný, ktorý je od júla zadržiavaný v Egypte kvôli smrti manželky a dcéry, sa zatiaľ domov nevráti. Aj pre končiacu lehotu jeho prepustenia chýba stále oficiálne potvrdenie úradov na to, aby mohol opustiť krajinu. Rodina mu do hotela posiela teplejšie oblečenie a lieky.

Pre Petra je lepšie počkať

Podľa portálu iDnes.cz, 2-mesačná lehota uplynie 3. októbra. Podľa ministerstva zahraničných vecí však nie je jasné, kedy presne, a či bude predĺžená. "Zatiaľ nemáme žiadne oficiálne stanovisko zo strany egyptskej prokuratúry, z ktorého by vyplynulo, že by zrušili zákaz vycestovať," uviedla pre portál hovorkyňa rezortu Johana Grohová.

"Pre pána Kramného je teda lepšie počkať, akým spôsobom sa k tomu teraz postavia úrady," dodala. Kramný býva v menšom hoteli, neďaleko centra Hurghady. V rukách má dokonca aj pas a môže sa pohybovať po letovisku.

Konzulka mu však neodporučila odísť na letisko, pretože nie jasné, či by prešiel pasovou kontrolou. "Petr síce nemá v pase žiadnu pečiatku s termínom a hodinou, do kedy nesmie opustiť krajinu, ale konzulka mu povedala, aby to zatiaľ ani neskúšal. Pokiaľ vydali zákaz, musí ho najskôr niekto zrušiť," povedal pre iDnes.cz Kramného kamarát.

Je psychicky na dne, tvrdí kamarát

"Je psychicky na dne. Stratil svojich najdrahších, manželku a milované dieťa a netuší, čo bude ďalej. Dúfal, že zákaz skončí a tešil sa, že sa konečne vráti domov. Ale zatiaľ to tak nevyzerá," dodáva kamarát.

Pri živote ho drží len rodina a priatelia, ktorí s ním komunikujú dennodenne cez skype. "Ja s ním hovorím týmto spôsobom každý deň niekoľko hodín," dodal kamarát, ktorý verí v jeho nevinu.

Príčina smrti stále nie je jasná

Petra Kramného zadržiavajú egyptské úrady kvôli smrti jeho manželky Moniky (36) a dcéry Klárky (8). Tie boli na konci júla nájdené mŕtve v hotelovej izbe. Mŕtve ženy našiel práve Kramný, ktorý bol následne hospitalizovaný v nemocnici.

České úrady zatiaľ nevedia príčinu smrti. Telá prišli totiž z Egypta bez vnútorností, čo výrazne skomplikovalo prácu patológov. Monika a Klárka boli pochované 14. augusta na cintoríne v Karvinej. Okolie strážila asi 20-ka mužov mestskej aj štátnej polície či súkromnej SBS-ky. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie správy