Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nemecké voľby vyhrala podľa odhadov Merkelová
Zdielať na

Nemecké voľby vyhrala podľa odhadov Merkelová

BERLÍN / Parlamentné voľby v Nemecku podľa odhadov pomerne výrazne vyhrala vládna konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej pred opozičnou sociálnou demokraciou (SPD).

Merkelová si ale bude musieť hľadať zrejme nového vládneho partnera, pretože koaliční liberáli z FDP zatiaľ ostávajú tesne pod 5-percentnou hranicou pre vstup do Spolkového snemu. 

Hľadá sa len koaličný partner

Rovnako dopadli i odporcovia eura z Alternatívy pre Nemecko. Vyplýva to z odhadov výsledkov volieb zverejnených po zatvorení volebných miestností verejnoprávnymi televíziami ARD a ZDF.

CDU/CSU získala podľa prognózy ARD 42 percent hlasov, podľa ZDF 42,5 percenta. Koaliční liberáli však iba 4,7, respektíve 4,5 percenta. Ako možný nový vládny partner pre Merkelovú sa javí SPD, ktorá podľa ARD získala 26 percnet, podľa ZDF 26,5 percent.

Do spolkového snemu sa podľa prognóz verejnoprávnych televízií dostali už len opoziční Zelení s 8% a Ľavica s 8,5% hlasov. Eurokritická AfD obdržala podľa odhadov ARD 4,9 % a podľa ZDF 4,8 percenta. Není však vylúčené, že ešte nakoniec prekoná 5-percnetnú hranicu a poprvýkrát sa dostane do dolnej komory parlamentu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy