Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Nemecku sa zvolebnieva. A niekto pritom zažíva erekciu
Zdielať na

V Nemecku sa zvolebnieva. A niekto pritom zažíva erekciu

BERLÍN / V európskom lídrovi, Nemecku sa zvolebnieva. A aj vtedy vedia byť slová zradné. Stačí drobná chybička a hneď máte z reakcie erekciu. Presne toto sa stalo nemeckej kolegyni, novinárke, keď pripravovala živý vstup z hlavného stanu strany CSU krátko po bavorských voľbách. Samozrejme, nie že by mala z ich víťazstva erekciu, teda o tom aspoň nič nevieme, podarilo sa jej však v návale emócií zameniť si písmenká a vznikol tento milý jazykový prešľap.

Hlasoval za nás každý druhý Bavorčan

Víkendové regionálne voľby v Bavorsku skončili drvivým víťazstvom kresťanskej sociálnej únie - CSU. Tá je sesterskou stranou Merkelovej CDU. Znamená to, že ľudia blízki súčasnej nemeckej kancelárke zostanú pri moci v tomto nemeckom štáte aj nasledujúce roky.

"Toto je pre nás veľký úspech. Hlasoval za nás každý druhý Bavorčan a to znamená veľa," povedal premiér Bavorska Horst Seehofer. Politológovia sa teraz sporia o to, či ide o dobrý, alebo zlý signál pred tohtotýždňovými parlamentnými voľbami v Nemecku.

Ak chceme zachrániť Európu, zaplatíme

Presvedčivé víťazstvo v Bavorsku môže na jednej strane znamenať, že sa Merkelovej podarí udržať si pozíciu aj po voľbách. Na strane druhej panuje obava z letargie, ktorá môže ovládnuť časť Merkelovej voličov. Môžu si myslieť, že všetko je v suchu aj bez nich a jednoducho neprísť k urnám.

"Priznávam, že by som rada naďalej pokračovala vo svojej práci. Bude to však Vaša voľba, milí priatelia a Vaše rozhodnutie," tvrdí Merkelová. Proti súčasnej kancelárke nastúpi do ringu líder SPD Peer Steinbrück, inak bývalý minister financií prvej Merkelovej vlády.

"Poviem to na rovinu - ak chceme zachrániť spoločnú Európu, bude nás to stáť peniaze," hovorí líder SPD Peter Steinbrück. Hoci ide v nemeckých voľbách o veľa z pohľadu celej Európy, úsmevným situáciám sa nevyhnú ani nemeckí politici.

Na predvolebnom mítingu v Drážďanoch spadol priamo pred nemeckú kancelárku diaľkovo ovládaný model helikoptéry. Ten patril členovi Pirátskej strany, ktorý si vystúpenie lídrov CDU nakrúcal na kameru.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy