Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Gréci nemali nikdy vstúpiť do eurozóny, hovorí Nemecko
Zdielať na

Gréci nemali nikdy vstúpiť do eurozóny, hovorí Nemecko

BERLÍN / Gréci nemali vstúpiť do eurozóny. Povedalo síce veľa ľudí, ale od Angely Merkelovej, ktorá neustále tvrdo obhajuje ich pozíciu v eurospoločenstve, ako aj celistvosť eurozóny, to znie inak. V Nemecku sa však blížia voľby a to môže byť vysvetlenie.

Gréci potrebujú opäť zachrániť 

Minulý týždeň to najprv odpálila Merkelová veľkým štýlom, že kríza tu ešte nejaký čas pobudne. Potom dva dni po nej, jej minister financií povedal, že Gréci budú potrebovať tretí balíček pomoci skorej ako sa čakalo.

"Balíček pre krajinu sa končí vtedy, keď sa krajina vráti na finančné trhy a dokáže si požičiavať peniaze na splácanie starých dlhov,"
vysvetľuje analytik X-trade brokers Kamil Boros.

Bola to chyba

"Tretí záchranný balíček pre Grécko nie je pre mňa prekvapením, máme predsa obrovské problémy," myslí si grécky novinár Nectarious Notis. Čerešničkou na eurotorte je Merkelovej vyhlásenie, že Gréci nemali do eurozóny ani vstupovať. Keby mal niekto pocit, že si takto Merkelová vo voľbách poškodí, jej ďalší výrok všetko vysvetľuje.

"Kancelár Schröder súhlasil s prijatím Grécka do eurozóny a oslabil Pakt stability. Obe rozhodnutia boli jednoznačne zlé a stali sa jednou z príčin našich súčasných problémov," vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Populárna Merkelová

Bývalý kancelár bol lídrom najsilnejšej opozičnej strany sociálnych demokratov, ktorí zvádzajú aj momentálne súboj s kresťanskými demokratmi Merkelovej. Navodiť atmosféru, že to je naozaj zlé a potom definovať vinníka je štandardný politický ťah.

Napriek krízovým časom a gréckej karte, ktorá Nemcov mimoriadne rozčuľuje, zatiaľ volebnému nebu kraľuje Angela Merkelová. Kresťanský demokrati majú v prieskumoch 41 percent, kým sociálni demokrati iba 22.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

isifa

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy