Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
A vraj sme nezodpovední! V Kalifornii sa jazdí bez vodičáku!
Zdielať na

A vraj sme nezodpovední! V Kalifornii sa jazdí bez vodičáku!

SACRAMENTO / Na kalifornských cestách to je celkom divočina. Až sedem percent vodičov šoféruje bez vodičáku. Vláda preto prijala zákon, ktorý umožnil ilegálnym prisťahovalcom vybaviť si americký vodičský preukaz. Tento zákon sa týka aj niekoľkých tisícov Slovákov.

Vodiči sa nemusia báť policajných kontrol

Odteraz sa tak už ilegálni vodiči nemusia báť policajných kontrol. Auto je v Kalifornii neodmysliteľnou súčasťou bežného života. Každodenné šoférovanie bez dokladov bolo doteraz pre ilegálnych imigrantov nočnou morou.

Koncom minulého týždňa kalifornskí zákonodarcovia prijali dlho očakávaný zákon, podľa ktorého si budú môcť ľudia bez papierov, vybaviť občiansky preukaz. "Pre Slovákov, ktorí teraz žijú bez právoplatného pobytu na území Kalifornie, to bude mať výhodné zmeny. Budú mať preukaz totožnosti, pretože Kalifornia nemá občiansky preukaz," hovorí právnik Peter Rašla.

Život sa uľahčí aj Slovákom

Viac ako dvom miliónom ilegálov, medzi ktorými je aj niekoľko tisíc Slovákov, sa tak uľahčí život. "Minulý týždeň som mala nehodu. Narazila do mňa jedna žena. Potom boli privolaní policajti a vlastne musela som im ukázať svoj vodičák. Bála som sa, že z toho budú problémy a že ma pošlú preč, domov...," hovorí Slovenka, žijúca v Kalifornii.

Vlastniť kalifornský vodičský preukaz má viacero výhod. "Tu vás ani do baru nepustia bez dokladov," hovorí miestna študentka. Nový zákon nadobudne platnosť najneskôr do januára 2015.

Kalifornia 10. štátom v USA

Kalifornia je tak desiatym štátom USA, ktorý dovolí ilegálom vlastniť vodičské preukazy. Tí však stále čakajú na imigračný zákon, ktorý ich všetkých zlegalizuje. "Prebieha debata, čo sa týka amnestie všetkých, ktorí sú v Amerike nezákonne. Či áno, či nie. Ja si myslím, že v krátkom čase je amnestia úplnou samozrejmosťou," dodáva právnik Peter Rašla. 

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy