Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Slovensko ako Kalifornia? Bratislava a Košice uvažujú o carpoolingu
Zdielať na

Slovensko ako Kalifornia? Bratislava a Košice uvažujú o carpoolingu

KALIFORNIA / Dopravné zápchy sa stávajú čoraz väčším problémom. Magistrát Bratislavy zvažuje, že zavedie rýchly jazdný pruh pre autá, v ktorých by sa viezli viac ako tri osoby. Nejde o novinku, vo svete funguje už minimálne 30 rokov.

Diaľnice v Kalifornii patria medzi tie najväčšie a najvyťaženejšie. Dá sa na nich nájsť aj špeciálny pruh, nazývaný carpool. Jazdiť v ňom môžu autá, v ktorých sú aspoň dvaja ľudia. V Amerike je to veľká výhoda najmä počas dopravnej zápchy. "Je to ten najlepší spôsob, ako zabezpečiť plynulú premávku na diaľniciach," uviedol James Pinheiro.

O takomto pruhu uvažuje aj Bratislava

Všade jazdiť autom a navyše sám je tak trochu americká záležitosť. Ale ani Slovensko, špeciálne Bratislava, nie sú od toho ďaleko. Preto mestskí úradníci uvažujú o vyhradených pruhoch. "Kde by napríklad mohli jazdiť aj vozidlá, ktoré sú obsadené minimálne tromi cestujúcimi," uviedol hovorca Bratislava Ľubomír Andrassy.

Podľa výskumov z bratislavských ciest je v aute v drvivej väčšine iba vodič. Len v každom šiestom sedí okrem šoféra ešte aspoň jedna osoba. "Myslím, že by to bolo dobré. Možno vo veľkých mestách ako Bratislava a Košice, kde je zhustená doprava," domnieva sa opýtaný Bratislavčan.

Špeciálny pruh šetrí čas

Rýchlostný pruh šetrí vodičom čas, stres a peniaze a dokonca je to aj najmenej nehodové miesto. V Kalifornii ho môžu používať aj ľudia jazdiaci v ekologických autách. Celkovo ide o 700 špeciálnych pruhov, ktoré zrejme ale čaká zmena. "Pre autá, v ktorých budú aspoň traja ľudia," hovorí o zmenách Pinheiro.

V Los Angeles majú rodiny v priemere dve autá. Dopravná zápcha, alebo ako miestni hovoria traffic, tu dokáže nabrať aj niekoľkokilometrovú dĺžku a dvojhodinové meškania.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy