Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Život v komunistickej Kórei. Pozrite si fotografie bez cenzúry
Zdielať na

Život v komunistickej Kórei. Pozrite si fotografie bez cenzúry

PCHJONGJANG / Komunistický skanzen. Aj tak sa dá hovoriť o živote v Severnej Kórei. Cenzurované správy, politickí väzni, mocná armáda. A hladomor. To je ríša syna Drahého vodcu Kim Čong-una dnes. Prežíva aj po rozpade socialistického tábora. Či skôr živorí. Aktuálne agentúra AP zverejnila veľavravné fotografie...

Všemocná, ale hladná

Režim sa doteraz opieral o asi miliónovú armádu. Na jej chod idú neuveriteľné peniaze - vyše tretina celého štátneho rozpočtu! Hladujú však už aj vojaci. "Polovica z nás je menej, ako treba a sme podvyživení," opísal pred niečo vyše rokom v dokumente austrálskej televízie príslušník jednej z jednotiek.

To však ostro kontrastuje so životnou úrovňou členov komunistického aparátu. Hoci v strane sa tvrdo bojuje o moc. Nie každému sa páči, že starnúceho "Drahého vodcu" nahradil jeho syn Kima Čong-un. Je vraj príliš mladý. A aj napriek tomu ešte za života svojho otca zastával peknú kôpku funkcií. Vrátane pozície veliteľa všemožnej, i keď hladujúcej armády.

Bez Sovietov katastrofa

Kórejský poloostrov je od druhej svetovej vojny rozdelený na južnú a severnú časť. Kapitalistická prosperuje, komunistická živorí.

V minulosti prežívala vďaka pomoci východného bloku. Po rozpade Sovietskeho zväzu je odkázaná na pomoc Západu. Režim má dôležitý argument pri vyjednávaní - program vývoja atómových zbraní...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy