Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Cítil som závan smrti, spomína na 11. september slovenský pilot
Zdielať na

Cítil som závan smrti, spomína na 11. september slovenský pilot

NEW YORK / Uplynulo presne 13 rokov od nezabudnuteľného teroristického útoku na Spojené štáty. Presne 11. septembra 2001 letel do susednej Kanady aj slovenský vládny špeciál. Lietadlo pilotoval Viliam Polnišer. Cítil som závan smrti, opisuje prvé momenty vo vzduchu potom, ako do známych Dvojičiek vrazili lietadlá únoscov.

"Od 11. do 16. septembra bola plánovaná oficiálna návšteva nášho vtedajšieho premiéra Dzurindu v Kanade," začína rozprávanie kapitán Polnišer.

"Vzhľadom na to, že náš špeciál nedoletí až do Kanady, tak sme museli mať medzipristátie na Islande, aby sme doplnili palivo," hovorí.

Medzipristátie na Islande

Dotankovanie sovietskeho stroja TU-154 M trvá približne hodinu. Keď premiér po prestávke nastupoval do lietadla, opýtal sa pilota, či vie, že v New Yorku narazilo civilné lietadlo do jednej z Dvojičiek. "My sme túto informáciu nemali," spomína Polnišer.

Pokračovali tak v lete do Kanady. O dve hodiny sa letový dispečer pýtal posádky, že kam má náš špeciál namierený a kde majú alternatívne núdzové letisko. "Tak som povedal, že smerujeme do Otavy a môžeme pristáť v Montreale," hovorí Polnišer.

Ľudia mali zdesenie v tvárach

O polhodinu prišla správa, že vzdušný priestor Spojených štátov sa uzatvára a všetky lety, ktoré smerujú do USA budú presmerované do Kanady. "Roztriedili nás. Určili kde aké lietadlo pristane," hovorí pilot.

V danej chvíli netušili, čo sa deje, ale v podvedomí to začali spájať s tým, že narazilo lietadlo do Dvojičiek. Päť minút pred pristátím v Montreale im bolo oznámené, že ako vládny špeciál môžu pokračovať podľa prvotného plánu. "Až po pristátí v Ottawe sme zistili, čo sa deje," hovorí pilot. 

Jediné lietadlo z Ameriky

Lietadlá narazili do Dvojičiek a terčom útoku bol aj Pentagon. "Ľudia mali zdesenie v tvárach. A nielen oni, aj my sme boli vystrašení," opisuje Polnišer.

Vzdušný priestor sa uzavrel aj v Kanade. "Zhruba okolo desiatej večer sme dostali informáciu, že nám kanadská vláda udelila výnimku, na ktorú môžeme ďalší deň z územia Kanady odletieť späť do Európy," vysvetľuje pilot. A to sa aj stalo. Zvláštne bolo, že 12. septembra boli zrejme jediné lietadlo, ktoré letelo zo Severnej Ameriky do Európy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy