Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Carmelo Flores (123) je najstarší človek na svete
Zdielať na

Carmelo Flores (123) je najstarší človek na svete

LA PAZ / Už takmer nepočuje, ale radosť zo života ho neopúšťa aj napriek pokročilému veku. 123-ročný pán je totiž najstarším človekom histórie. Nečudo, že mu jeho krajania dali titul žijúce dedičstvo ľudstva.

123 rokov na zemi

"Pamätám si ho len ako starého muža. Pozrite sa na mňa, dnes som aj ja stará a on stále žije," hovorí Florencia Calisaya ktorá je susedou starčeka.

Carmelo Flores sa narodil v roku 1890, po našej planéte chodí už neuveriteľných 123 rokov! Svojou vitalitou však dokazuje, že vek je iba číslo. Stále sa rád podelí o životné skúsenosti či radu. Tou najcennejšou sa riadi dodnes. "Keď mám pred očami svoje deti, nič viac nepotrebujem. Ďakujem za to Bohu," hovorí najstarší muž planéty.

Návod na dlhovekosť

Starý Indián titul "Žijúce dedičstvo ľudstva" prebral vo svojej rodnej dedine Frasquia. Starosta hlavného mesta, La Paz za ním cestoval až do výšky 4 000 metrov nad morom.

"Nie všetci sa dožijeme 123-troch rokov. V Bolívii je priemerný vek o polovicu nižší," prehlásil starosta Cesar Cocarico. Carmelo celý život prežil v Andských horách, v skromnom slamenom príbytku. Svoju dlhovekosť pripisuje prechádzkam, Quinoy (miestne jedlo podobné kuskusu ), miestnym hubám a samozrejme žuvaniu koky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy