Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Marihuana pre chorých? Áno, ale lacnejšia
Zdielať na

Marihuana pre chorých? Áno, ale lacnejšia

PRAHA / Marihuanu na liečebné účely v Česku nepredávajú. Aspoň zatiaľ. Zákon, ktorý legálny dovoz marihuany povoľuje, pritom platí už päť mesiacov. Problém je v tom, že žiadna firma si zatiaľ nevybavila licenciu. Marihuana v Česku tak bude dostupná asi najskôr v novembri.

Náročné podmienky pre dovoz

Lekárne sú pripravené ho predávať, lekári predpisovať a pacienti užívať. Napriek tomu ho ale nikde niet. Akoby ani nebol záujem liečebnú marihuanu do Čiech dovážať. 

"My v tejto chvíli evidujeme iba dve firmy, ktoré požiadali o dovozné povolenie na dovoz liečebného konope zo zahraničia. A to ešte v situácii, keď v nich chýba potrebná dokumentácia," hovorí námestník ministerstva zdravotníctva Českej republiky Martin Plíšek.

Záujem pacientov je veľký

Firmy zatiaľ neboli schopné splniť náročné podmienky. Záujem pacientov je pritom veľký. Konopných výrobkov ako napríklad mastí či potravinových doplnkov nájdete v obchodoch veľa. So skutočnými liekmi majú ale málo spoločného. "Ľudia čakajú na konope indické, ktoré sa bude používať vnútorne," hovorí predajca Jiří Stabla.

Očakáva sa, že konopné lieky by mohli doraziť na pulty lekární niekedy v priebehu novembra. Otázkou ale zostáva, či si ich pacienti budú môcť dovoliť. Iba gram konope bude stáť 200 až 300 českých korún. Poisťovne sa lieky zatiaľ preplácať nechystajú.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy