Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Diana Nyad (65) ako prvá preplávala z Kuby na Floridu
Zdielať na

Diana Nyad (65) ako prvá preplávala z Kuby na Floridu

KEY WEST / Päťkrát a dosť! To si povedala 64-ročná plavkyňa Diana, keď v sobotu skočila do vody, aby sa naposledy pokúsila vytvoriť svetový rekord.

Zdolala 177-kilometrovú trasu

Americká vytrvalostná plavkyňa Diana Nyadová v pondelok úspešne doplávala z Havany na Floridu. Stala sa tak vôbec prvým človekom, ktorý prekonal túto 177-kilometrov dlhú trasu bez ochrannej klietky proti žralokom.

Nyadová odštartovala svoj pokus o prekonanie rekordu v sobotu v kubánskej Havane. Po zhruba 53 hodinách v pondelok doplávala na ostrov Key West, najjužnejší ostrov súostrovia Florida Keys vo Floridskom prielive, kde ju privítali davy nadšených priaznivcov.

Bez plutiev a ochrannej klietky

Ihneď po vyjdení z vody vyčerpanú rekordérku uložili na nosidlá, dali jej infúziu a previezli sanitkou do nemocnice. Americká plavkyňa si tak splnila svoj celoživotný sen až na piaty pokus. Po prvý raz sa o preplávanie trasy pokúsila v roku 1978, ďalšie neúspešné pokusy absolvovala v rokoch 2010-2012.

Prekonanie rekordu jej v minulosti znemožnili nepriaznivé počasie, astmatický záchvat či nebezpečné zranenia od medúz. Nyadová tak napokon po prekonaní všetkých nástrah vytvorila svetový rekord v najdlhšom plaveckom výkone vo vodách oceánu bez plutiev a ochrannej klietky proti žralokom, uviedol vo vyhlásení jej tím.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy