Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pokus o teroristický čin? Muž chcel prepašovať zbraň do lietadla
Zdielať na

Pokus o teroristický čin? Muž chcel prepašovať zbraň do lietadla

KRAKOV / Pokus o teroristický útok, alebo len testovanie ostražitosti colníkov? Nad touto otázkou si lámu hlavu policajti, ktorí na letisku zadržali muža s nelegálne držanou zbraňou. Pokúšal sa ju aj s nábojmi prepašovať na palubu lietadla.

Zbraň v batožine

V stredu ráno prišiel na Krakovské letisko 38-ročný Stanislaw. Zbraň aj s nábojmi mal ukrytú v príručnej batožine. Muž sa pravdepodobne chcel so zbraňou dostať na let, ktorý smeroval do Varšavy. To sa mu však nepodarilo.

Krakovčana totiž už dlhší čas sledovala polícia. Muž mal totiž za sebou viacero priestupkov a podozrievali ho aj z prepojenia na Krakovské pouličné gangy. Rozhodli sa preto zakročiť.

Zadržali ho

"Vyšetrujúci policajti sa dozvedeli, že tento muž vlastní zbraň a že sa s ňou bude chcieť dostať na palubu lietadla do Varšavy. Informovali preto colnú správu a spoločne ho zadržali," uviedol hovorca Malopoľskej polície Dariusz Nowak.

Muž sa v prvej chvíli zadržaniu bránil, no polícia ho nakoniec premohla. V tejto chvíli sa nachádza v cele predbežného zadržania. Motívy jeho činu zatiaľ nie sú jasné, ani to, čo sa so zbraňou na palube lietadla chystal urobiť. "Prečo tam išiel so zbraňou nevieme. Či ju chcel použiť na mieste, alebo na svoju obranu, je predmetom vyšetrovania," dodal Dariusz Nowak.

Bezpečnosť na letiskách

Muža zatiaľ prokurátor obvinil iba z prečinu nelegálneho držania zbrane. Hrozí mu trest až na osem rokov. Či ho obvinia aj z pokusu o únos lietadla alebo teroristický útok, zatiaľ nie je jasné.

Z Krakovského letiska odlietajú na dovolenky aj mnohí Slováci, tí sa ale podľa miestnych orgánov nemajú čoho obávať. "Tento prípad je dôkazom toho, že naše lety sú veľmi bezpečné. Akákoľvek snaha priniesť na palubu zakázané predmety je odhaľovaná. Nie je to prvý prípad, kedy sme takúto zbraň odhalili," povedala hovorkyňa Krakovského letiska Urszula Podraza.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy